Odbjegli auto-mafijaš završio iza brave

Nebojša Tomašević
Odbjegli auto-mafijaš završio iza brave

Sarajevo - Osumnjičeni za krađe vozila Enis Mandal (34) iz Sarajeva, koji je u februaru izbjegao hapšenje, nakon više mjeseci bjekstva završio je iza brave.

Mandal je uhapšen prije nekoliko dana, a Sud BiH mu je 21. septembra odredio jednomjesečni pritvor zbog organizovanog kriminala, krađe vozila, krijumčarenja i iznude.

Sud BiH je saopštio da je pritvor Enisu Mandalu određen zbog opasnosti od bjekstva, bojazni da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili falsifikovati dokaze ili tragove važne za krivični postupak.

- Pritvor je određen i zbog bojazni da će osumnjičeni uticati na svjedoke i saučesnike i prikrivače, te bojazni da će ponoviti krivično djelo. Prema rješenju, pritvor mu može trajati do 20. oktobra ove godine - saopšteno je juče iz Suda BiH.

U Tužilaštvu BiH nisu saopštili detalje o ovom slučaju. Potvrdili su da je Mandal bio u bjekstvu, ali za njim nije bila raspisana potjernica.

Mandal je bio dio organizovane auto-mafijaške grupe koja se bavila krađom vozila i koja je razbijena krajem februara ove godine. Tada su uhapšeni Sreto Pajić iz Istočnog Sarajeva, Zoran Mirjanić iz Sokoca i Miloš Todorović.

Ova grupa, kojoj je pripadao Mandal, tereti se da je krala vozila na području Kantona Sarajevo, a zatim ih preprodavala.

Osim toga, terete ih i da su vlasnike ukradenih vozila pozivali telefonom i prijetili im tražeći novac kako bi im vratili vozila. Grupa je bila dobro organizovana i njeni članovi imali su specijalnu opremu za krađu automobila. Todorović se povezivao sa grupom Save Petričevića koji je preminuo nakon što je ranjen u razmjeni vatre sa sarajevskom policijom tokom krađe vozila 4. avgusta prošle godine.

Mandal zvani Pajser je odranije poznat po krađama vozila, zbog čega je i osuđivan.

Nakon priznanja krivice u Sudu BiH je u februaru 2013. godine osuđen na pet godina robije zbog organizovanog kriminala, krađe vozila, iznuda i falsifikovanja isprave. Prema presudi, bio je član višečlane kriminalne grupe koja je krala skupocjena vozila.

Toj kriminalnoj grupi pripadao je i auto-mafijaš Miroslav Pajić, koji je u maju ove godine opet uhapšen i pritvoren odlukom Suda BiH.

Pajić, sin direktora mesne industrije "Pajić-prom" u Istočnom Sarajevu Slobodana Pajića, hapšen je i u maju 2015. godine kada je tokom potjere ukradenim BMNj-om pokušao da pregazi policajce u Vogošći. Hapšen je i u januaru 2011. u akciji "Kamen", kada je policija zaplijenila oko 200 automobila višemilionske vrijednosti koja su ukradena na području BiH.

Zastrašivanje tužioca

Enis Mandal je optuživan i za ometanje rada pravosuđa, odnosno zastrašivanje tužioca Tužilaštva BiH Dijane Kajmaković. Zajedno s njim za ovo djelo su optuženi Haris Zornić i Murat Đuderija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana