Одбјегли ауто-мафијаш завршио иза браве

Небојша Томашевић
Одбјегли ауто-мафијаш завршио иза браве

Сарајево - Осумњичени за крађе возила Енис Мандал (34) из Сарајева, који је у фебруару избјегао хапшење, након више мјесеци бјекства завршио је иза браве.

Мандал је ухапшен прије неколико дана, а Суд БиХ му је 21. септембра одредио једномјесечни притвор због организованог криминала, крађе возила, кријумчарења и изнуде.

Суд БиХ је саопштио да је притвор Енису Мандалу одређен због опасности од бјекства, бојазни да ће уништити, сакрити, измијенити или фалсификовати доказе или трагове важне за кривични поступак.

- Притвор је одређен и због бојазни да ће осумњичени утицати на свједоке и саучеснике и прикриваче, те бојазни да ће поновити кривично дјело. Према рјешењу, притвор му може трајати до 20. октобра ове године - саопштено је јуче из Суда БиХ.

У Тужилаштву БиХ нису саопштили детаље о овом случају. Потврдили су да је Мандал био у бјекству, али за њим није била расписана потјерница.

Мандал је био дио организоване ауто-мафијашке групе која се бавила крађом возила и која је разбијена крајем фебруара ове године. Тада су ухапшени Срето Пајић из Источног Сарајева, Зоран Мирјанић из Сокоца и Милош Тодоровић.

Ова група, којој је припадао Мандал, терети се да је крала возила на подручју Кантона Сарајево, а затим их препродавала.

Осим тога, терете их и да су власнике украдених возила позивали телефоном и пријетили им тражећи новац како би им вратили возила. Група је била добро организована и њени чланови имали су специјалну опрему за крађу аутомобила. Тодоровић се повезивао са групом Саве Петричевића који је преминуо након што је рањен у размјени ватре са сарајевском полицијом током крађе возила 4. августа прошле године.

Мандал звани Пајсер је одраније познат по крађама возила, због чега је и осуђиван.

Након признања кривице у Суду БиХ је у фебруару 2013. године осуђен на пет година робије због организованог криминала, крађе возила, изнуда и фалсификовања исправе. Према пресуди, био је члан вишечлане криминалне групе која је крала скупоцјена возила.

Тој криминалној групи припадао је и ауто-мафијаш Мирослав Пајић, који је у мају ове године опет ухапшен и притворен одлуком Суда БиХ.

Пајић, син директора месне индустрије "Пајић-пром" у Источном Сарајеву Слободана Пајића, хапшен је и у мају 2015. године када је током потјере украденим БМЊ-ом покушао да прегази полицајце у Вогошћи. Хапшен је и у јануару 2011. у акцији "Камен", када је полиција заплијенила око 200 аутомобила вишемилионске вриједности која су украдена на подручју БиХ.

Застрашивање тужиоца

Енис Мандал је оптуживан и за ометање рада правосуђа, односно застрашивање тужиоца Тужилаштва БиХ Дијане Кајмаковић. Заједно с њим за ово дјело су оптужени Харис Зорнић и Мурат Ђудерија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана