Očuh pet godina silovao pastorku

Nebojša Tomašević
Očuh pet godina silovao pastorku

Banjaluka - Banjalučki Okružni sud odredio je jednomjesečni pritvor M. R. (45) iz Kozarske Dubice, zbog sumnje da je silovao pastorku (19) pet godina.

Prema nezvaničnim informacijama djevojka ima određenih zdravstvenih problema koje je iskoristio njen očuh i duži period je napastvovao. Očuh je prvi put pastorku napao kada je imala 15 godina.

Pritvor je određen na prijedlog banjalučkog Okružnog tužilaštva iz kojeg je saopšteno da se M. R. tereti za obljubu nad nemoćnim licem.

- On je osumnjičen da je obljubu nad djevojkom koja je sada u dobi od 19 godina počinio od 2009. do avgusta ove godine. Nakon saslušanja protiv M. R. je upućen prijedlog za određivanje pritvora zbog bojazni da će uticati na svjedoke - saopšteno je iz ovog tužilaštva ne odajući druge detalje.

Izvor blizak istrazi je rekao da je djevojka navodno osoba s posebnim potrebama i da nije mogla sama da se brani od napasnika.

Policija je M. R. uhapsila u srijedu uveče, a o ovom slučaju nisu željeli da govore detalje u cilju zaštite žrtve.

Ovo je drugi slučaj prijavljene obljube nad maloljetnicama na području Kozarske Dubice u posljednja četiri mjeseca. Policiji je 31. maja prijavljena obljuba nad maloljetnicom od 14 godina. Njeni roditelji su prijavili B. B. iz Kozarske Dubice i rekli da je on napastvovao njihovu kćerku. Maloljetnica je upućena na ginekološki pregled na kojem je navodno utvrđeno da nije bilo tragova nasilja.

Osim ovog u RS su sredinom avgusta prijavljena još dva slučaja seksualnog nasilja nad maloljetnicama, od čega je u jednom otac prijavljen za silovanje kćerke.

Ovi slučajevi šokirali su javnost, a D. M. (42) iz Prijedora osumnjičen je za silovanje svoje sad sedamnaestogodišnje kćerke, dok je za polno nasilje nad maloljetnom rođakom osumnjičen M. A. (58) iz Prnjavora. Prema nezvaničnim informacijama Prijedorčanina D. M. terete da je šest godina silovao svoju kćerku. On je djevojčicu napastvovao od 2008. do ove godine. Njegova kćerka imala je svega 11 godina kada je s njom prvi put stupio u seksualni odnos.

Kazne

Prema Krivičnom zakonu RS za krivično djelo obljuba nad nemoćnim licem može se kazniti najmanje pola godine, a najviše dugotrajnim zatvorom.

Prema zakonu kazna od šest mjeseci do pet godina predviđena je za počinioca koji iskoristi duševno oboljenje ili nedovoljnu razvijenost ili drugo stanje lica nesposobnog za otpor.

Zakon predviđa kaznu od tri do 15 godina ako je djelo izvršeno prema maloljetnoj osobi na svirep način ili je nastupila povreda ili trudnoća nemoćne ženske osobe. Kazna od najmanje pet pa do 20 godina zatvora može biti izrečena ako je nastupila smrt obljubljenog lica. Najteža kazna, dugotrajni zatvor može biti izrečena ako je žrtva maloljetna osoba preminula.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana