Очух пет година силовао пасторку

Небојша Томашевић
Очух пет година силовао пасторку

Бањалука - Бањалучки Окружни суд одредио је једномјесечни притвор М. Р. (45) из Козарске Дубице, због сумње да је силовао пасторку (19) пет година.

Према незваничним информацијама дјевојка има одређених здравствених проблема које је искористио њен очух и дужи период је напаствовао. Очух је први пут пасторку напао када је имала 15 година.

Притвор је одређен на приједлог бањалучког Окружног тужилаштва из којег је саопштено да се М. Р. терети за обљубу над немоћним лицем.

- Он је осумњичен да је обљубу над дјевојком која је сада у доби од 19 година починио од 2009. до августа ове године. Након саслушања против М. Р. је упућен приједлог за одређивање притвора због бојазни да ће утицати на свједоке - саопштено је из овог тужилаштва не одајући друге детаље.

Извор близак истрази је рекао да је дјевојка наводно особа с посебним потребама и да није могла сама да се брани од напасника.

Полиција је М. Р. ухапсила у сриједу увече, а о овом случају нису жељели да говоре детаље у циљу заштите жртве.

Ово је други случај пријављене обљубе над малољетницама на подручју Козарске Дубице у посљедња четири мјесеца. Полицији је 31. маја пријављена обљуба над малољетницом од 14 година. Њени родитељи су пријавили Б. Б. из Козарске Дубице и рекли да је он напаствовао њихову кћерку. Малољетница је упућена на гинеколошки преглед на којем је наводно утврђено да није било трагова насиља.

Осим овог у РС су средином августа пријављена још два случаја сексуалног насиља над малољетницама, од чега је у једном отац пријављен за силовање кћерке.

Ови случајеви шокирали су јавност, а Д. М. (42) из Приједора осумњичен је за силовање своје сад седамнаестогодишње кћерке, док је за полно насиље над малољетном рођаком осумњичен М. А. (58) из Прњавора. Према незваничним информацијама Приједорчанина Д. М. терете да је шест година силовао своју кћерку. Он је дјевојчицу напаствовао од 2008. до ове године. Његова кћерка имала је свега 11 година када је с њом први пут ступио у сексуални однос.

Казне

Према Кривичном закону РС за кривично дјело обљуба над немоћним лицем може се казнити најмање пола године, а највише дуготрајним затвором.

Према закону казна од шест мјесеци до пет година предвиђена је за починиоца који искористи душевно обољење или недовољну развијеност или друго стање лица неспособног за отпор.

Закон предвиђа казну од три до 15 година ако је дјело извршено према малољетној особи на свиреп начин или је наступила повреда или трудноћа немоћне женске особе. Казна од најмање пет па до 20 година затвора може бити изречена ако је наступила смрт обљубљеног лица. Најтежа казна, дуготрајни затвор може бити изречена ако је жртва малољетна особа преминула.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана