Обновљено суђење у предмету Зијад Турковић и други почиње 2. октобра

Срна
Обновљено суђење у предмету Зијад Турковић и други почиње 2. октобра

Сарајево - Обновљено суђење у предмету Зијад Турковић и други, након укидања раније пресуде, почеће 2. октобра, када би требало да буде прочитана измијењена оптужница и дате уводне ријечи страна у поступку, одлучено је на данашњој статусној конференцији одржаној пред Вијећем Апелационог одјељења Суда БиХ.

Предсједавајући Судског вијећа судија Сенадин Бегташевић, те чланови Вијећа Милош Бабић и Мирко Божовић наложили су поступајућем тужиоцу Диани Кајмаковић да Суду достави уређену оптужницу и приједлог доказа оптужбе.

Кајмаковићева је у обраћању Суду предложила да се докази из првостепеног поступка због економичности репродукују.

Фахрија Каркин, бранилац оптуженог Турковића, и одбране других оптужених затражили су да се докази током поступка непосредно изводе, односно да саслушају све раније испитане и нове свједоке оптужбе, те њихово сучељавање.

Вијеће Апелационог одјељења Суда БиХ отпремило је 1. августа другостепену пресуду од 25. априла у предмету Зијад Турковић и други којом је одбијена као неоснована жалба Тужилаштва БиХ и потврђена првостепена пресуда у односу на оптужене Нијаза Зубана и Хилмију Машовића и у ослобађајућем дијелу у односу на оптужене Зијада Турковића, Муамера Захитовића и Сашу Стјепановића.

Истом пресудом уважене су жалбе бранилаца Турковића, Стјепановића, Миленка Лакића и Фадила Аљовића и у осуђујућем дијелу укинута првостепена пресуда Суда од 28. новембра 2013. године и одређено одржавање претреса пред Вијећем Апелационог одјељења.

Првостепеном пресудом од 28. новембра 2013. године Турковић је проглашен кривим за организовани криминал у вези са неовлаштеним прометом опојним дрогама, разбојништвом, покушајем убиства, изазивањем опште опасности, неовлаштеним прометом оружјем и војном опремом те производима двојне употребе, припремањем убиства, изнуда и прања новца и с тим у вези осуђен на јединствену казну дуготрајног затвора од 40 година.

Стјепановић је проглашен кривим за организовани криминал у вези са неовлаштеним прометом опојним дрогама и разбојништвом и осуђен на казну затвора од 12 година, док је Муамер Захитовић проглашен кривим за изнуде и прање новца те осуђен на јединствену казну затвора од три године.

Истом пресудом Лакић је проглашен кривим за организовани криминал у вези са припремањем убиства, те осуђен на казну дуготрајног затвора од 40 година.

Аљовић је проглашен кривим за организовани криминал у вези са убиством, те осуђен на казну затвора од пет година, док су Нијаз Зубан и Хилмија Машовић ослобођени оптужби.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана