Обарање руке узрок крваве туче на Лаушу у Бањалуци

Невена Бунић
Обарање руке узрок крваве туче на Лаушу у Бањалуци

Бањалука - Давид Крнета (20), Анђело Милетић (20), Милош Ћулум (20) и Милан Зимоња (26), који су пријављени Окружном тужилаштву у Бањалуци због сумње да су учествовали у тучи у којој је претучен угоститељ Душко Бркић Гера (53), тврде да су први нападнути, док Зимоња каже да није ни учествовао у тучи.

У обрачуну, који се десио 28. септембра унутар и испред кафића „Интермецо“ у бањалучком насељу Лауш, претучен је и исјечен власник локала и пјевач Гера, који тврди да је први нападнут. Полиција је испитала петорицу младића да би затим пријавила четворицу због сумње да су нанијели тешке повреде угоститељу.

- Д. К, А. М, М. З. и М.Ћ. пријављени су због сумње да су починили кривично дјело наношење тешких тјелесних повреда - рекли су у Полицијској управи Бањалука и додали да се све даље информације могу добити у Окружном тужилаштву.

Милетић и Ћулум испричали су да су кобне ноћи заједно са Крнетом, Зимоњом и Вукашином Савановићем сједили и пили пиво у Герином локалу. У кафићу је, како кажу, био и пјевач са двојицом познаника. Према њиховој причи, средњовјечни колега који је био у Герином друштву први је почео да их провоцира.

- Хтио је да обарамо руке и досађивао нам је. Рекли смо му да се склони. Одједном је устао Гера и казао: „Попијте пиће и пртина!“, на шта сам му ја одговорио: „Клошари, нема везе што сте старији, ружно је да не можемо попити пиће“. Тада је устала тројка из Гериног друштва и пришла нашем столу. И ја сам устао сам и пришао средњовјечном мушкарцу и позвао га да се обрачунамо напољу. Конобар је покушао да смири ситуацију - почео је причу пријављени Анђело Милетић.

Према тврдњи Милетића, средњовјечни провокатор је први песницом ударио Крнету у главу. То га је разбјеснило па се почео рвати са Гером.

- У том тренутку неко је ударио Геру у главу, након чега сам кренуо према излазу, као и моји другари. Они су стали да се расправљају са газдиним колегом. У страху сам узео пивску флашу, разбио је и кренуо према њима. Тај Герин пријатељ само ми је рекао да смо ретардирани, а ми смо кренули напоље. Дио флаше сам бацио - тврди Милетић.

Додаје да их је Гера стигао, а затим кренуо да удара.

- Имао је мањи нож у руци са којим ме огребао по стомаку. Ногом сам му избио нож из руке и ударио у главу. Гера је кренуо према степеницама, а затим сам видио Ћулума и Крнету како га туку шакама и ногама - казао је Милетић.

И Ћулум каже да су први били нападнути и испровоцирани.

 - У кафани смо се кратко тукли. Одмах послије хтјели смо да одемо, јер смо видјели да може доћи до проблема. Када смо изашли напоље, они су кренули за нама па је Герин пријатељ узео гркљан од флаше и кренуо на нас. Уво су ми посјекли флашом. Ми смо их савладали, дошло је до туче, а затим је Крнета флашом почео да сијече Геру. Подигао сам га са њега па смо сјели у ауто и отишли - казао је Ћулум.

Истиче да су криви за тучу, али да је и друга страна подједнако одговорна.

- Били смо испровоцирани и бранили смо се. Сљедеће јутро смо се сами пријавили полицији. Милан Зимоња и Вукашин Савановић, који су такође те вечери били у нашем друштву, те вечери су стајали по страни - објаснио је Ћулум.

Зимоња је изјавио да се те вечери није тукао, као ни Вукашин. С друге стране, претучени Гера каже да су га младићи први напали и да је пришао момцима за столом са намјером да смири галаму.

- Један од њих је кренуо урлати па сам им лијепо рекао да попију пиће и напусте локал. Почели су ме ударати, мислим да су ме млатили флашом или пепељаром по затиљку, а тукли су и колегу који је био са мном у друштву. Неко од њих је рекао: „Убиј клошара“. Унутра сам изгубио свијест од удараца у главу. Не знам како сам се нашао испред локала, нисам осјетио да ме неко сијече флашом - рекао је Гера.

Каже да се не сјећа да су младићи прије долазили у његов кафић и да су вјероватно дошли са намјером да га претуку.

  • Знам да су рекли да се мој колега први сукобио са њима, али то није тачно. Зашто би онда мене претукли, а не њега. А нож сигурно нисам потегао на њих, ја имам убоде ножем. Нисам се имао прилике ни бранити, њих је било петорица. Морају нешто рећи да се оправдају. Ја сам у животу више смиривао напете ситуације у кафани, него што сви они заједно имају година. Суд ће показати истину - истакао је Душко Бркић Гера.

Повреде

Душко Бркић Гера каже да је послије премлаћивања провео пет дана на Универзитетском клиничком центру у Бањалуци.

- Био сам на Служби за неурохирургију и Служби за максилофацијалну хирургију. Шили су ми све ране, зарадио сам 48 конаца. Сломили су ми нос и ребро, а зарадио сам и потрес мозга. Ово су само ненормални људи могли урадити. Послије свега, веома сам узнемирен и психички потресен, као и моја породица - казао је Бркић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана