Novi detalji u istrazi o ubistvu Davida Dragičevića: Policajci optuženi za nestanak dokaza

Nebojša Tomašević
Novi detalji u istrazi o ubistvu Davida Dragičevića: Policajci optuženi za nestanak dokaza

Banjaluka - Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske Zoran Bošnjak i Mikica Marjanac optuženi su za sprečavanje dokazivanja u predmetu “Dragičević”, saznaje “Glas Srpske”.

Iz banjalučkog Okružnog tužilaštva samo je šturo saopšteno da je podignuta optužnica protiv dva službenika MUP-a RS.

- Teretimo ih za krivično djelo sprečavanje dokazivanja. Optužnica je proslijeđena sudiji za prethodno saslušanje Osnovnog suda Banjaluka - saopštilo je Tužilaštvo bez navođenja identiteta optuženih i drugih detalja.

Prema nezvaničnim informacijama optuženi su kriminalistički tehničari koji su posljednji bili u kontaktu sa Davidovim donjim vešom, a kojem se izgubio trag nakon obdukcije tijela u Zavodu za sudsku medicinu RS. Oni se, kako je navedeno u optužnici, smatraju odgovornim za nestanak Davidovih gaća iz dokaznog materijala.

U Policijskoj upravi Banjaluka kazali su da će nakon što dobiju odluku Tužilaštva biti donesena odluka o suspenziji optuženih policijskih službenika.

Prije nekoliko dana otac ubijenog Davida Davor Dragičević izjavio je da očekuje hapšenje dvije osobe. Ranije je iz međunarodnog advokatskog tima, koji zastupa porodicu ubijenog mladića, potvrđeno da će naredne sedmice biti podignuta optužnica protiv dva pripadnika MUP-a RS zbog propusta u istrazi.

Nakon podizanja optužnice Davor je kazao da su se njegove sumnje da se radi o organizovanom ubistvu njegovog sina pokazale opravdane.

David Dragičević nestao je 18. marta u centru Banjaluke, a njegovo tijelo nađeno je šest dana kasnije u ušću Crkvene u Vrbas. Iz policije je tada saopšteno da se najvjerovatnije radi o zadesnoj smrti, odnosno da je sam upao u rijeku. Porodica i prijatelji ubijenog mladića to nisu prihvatili i od tada svaki dan traju protesti u centru Banjaluke pod sloganom “Pravda za Davida”. Poslije tri mjeseca istrage Tužilaštvo je slučaj okarakterisalo kao ubistvo. U policiji kažu da je David gurnut ili upao u rijeku 18. marta, dok otac mladića tvrdi da je njegov sin bio otet to veče i šest dana držan u zarobljeništvu. Kaže da su ga tukli, mučili, silovali i zatim ubili i njegovo tijelo položili u rijeku.

Dodik

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je u petak da želi da se dođe do istine u slučaju Davida Dragičevića.

- Njegovo stradanje nas je sve dirnulo. Od početka želimo da bude rasvijetljen taj slučaj i da se dođe do istine, ali ovdje se radi o politizaciji. Epilog može samo da produkuje tužilaštvo i to je mjesto gdje treba da tražimo odgovore - rekao je Dodik.

Davor, otac ubijenog mladića, pratio je Dodikov govor, a u rukama je držao papir sa pitanjem “ko je ubio Davida”. Dodik mu je poslije prišao i sa njim razmijenio nekoliko rečenica.

V. K.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana