Novi detalji o policijskoj akciji Target: Banjalučanin pod stragom zbog šverca oružja iz BiH

Nebojša Tomašević
Novi detalji o policijskoj akciji Target: Banjalučanin pod stragom zbog šverca oružja iz BiH

Banjaluka - Vanja Zečević iz Banjaluke osumnjičen je za učestvovanje u prodaji oružja i vojne opreme, te elektronskog novca, digitalne valute bitkoin putem interneta.

Istragu protiv njega vodi Federalna uprava policije u okviru akcije "Target" tokom koje je u martu uhapšeno šest osoba zbog šverca oružja iz BiH u Austriju i zemlje regiona.

Zečević je priveden prije deset dana uz asistenciju MUP-a Republike Srpske. Tada je pretresen i njegov stan u Banjaluci, ali iz policije nisu navodili detalje.

FUP je "Glasu Srpske" otkrio da je on istraživan s ciljem identifikovanja lica koja su posredstvom interneta i "dar veba" vršila neovlašćen promet oružja i vojne opreme.

- Inspektori FUP-a su 11. septembra 2017. godine postupajući po naredbi Suda BiH, uz asistenciju pripadnika MUP-a RS, na području Banjaluke pretresli prostorije koje koristi Zečević. On se dovodi u vezu sa krivičnim djelima organizovani kriminal i neovlašćen promet oružja i vojne opreme, te proizvoda dvojne namjene - navodi se u odgovoru FUP-a.

Nisu naveli da li je nešto pronađeno tokom pretresa stana i šta su preduzeli protiv Zečevića.

U akciji "Target" u martu ove godine na području Sarajeva i Tuzle uhapšeni su Senad Dedić, Almir Orlić, Denis Salkić, Armin Fazlić, Amel Dedić i Alen Dević.

Grupu terete da je u prethodnom periodu krijumčarila oružje i eksploziv iz BiH u zemlje regiona i Austriju.

- Tokom istrage prikupljeni su dokazi da više osoba učestvuje u nabavci oružja, municije i eksploziva iz rata na području BiH. Postoje saznanja da učestvuju u krijumčarenju oružja u druge zemlje gdje se koristi tokom krivičnih djela - naveli su ranije iz Tužilaštva BiH koje rukovodi ovom istragom.

Zapljena

Tokom pretresa objekata u akciji "Target" u martu zaplijenjena je veća količina naoružanja i vojne opreme, kao i određena količina digitalne valute bitkoin. Pronađena je i određena količina novca, računarske opreme, SIM kartice, mobilni telefoni i municija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana