Незаконитe пресудe алат за књижење некретнина

Незаконитe пресудe алат за књижење некретнина 19.05.2017 10:56 | Небојша Томашевић

Сарајево - Тужилаштво Кантона Сарајево подигло је оптужницу против судије Општинског суда у Сарајеву Милене Рајић, три адвоката и још седам особа којом их терети да су издејствовали доношење више пресуда којима је незаконито пренесено власништво над више некретнина у Сарајеву вриједних седам милиона марака.

Осим Рајићеве, оптужени су адвокати Исмет Хамзић, Самина Скопак, Есад Хрвачић, затим радници Општинског суда у Сарајеву Тања Јовић, Бранка Хусановић, Заим Спаховић, Муамер Пита, као и радница Кантоналног суда у Сарајеву Мирсада Алић. На оптуженичкој клупи су и стручни сарадник адвоката Хрвачића, Елмина Џино, те Перо Вуковић.

Према наводима из оптужнице, адвокат Хамзић је  организовао криминалну групу која је од 2013. до 2016. године нелегалним радњама издејствовала 46 незаконитих пресуда пред Општинским судом у Сарајеву. Чланови његове групе били су Алићева, Вуковић, Спаховић, Јовићева и Хусановић.

- Хамзић је преко службеница суда, којима је за ту услугу давао новац, осигурао да се предмети додијеле у рад судији Рајић. Она је кршењем закона доносила пресуде у корист Хамзићевих странака. Хамзић је покретао парничне поступке, фалсификовао доставнице, након чега су курири фиктивну доставу приказивали уредном у судским списима - наводи се у оптужници.

Додаје се да се Хрвачић, у истом периоду због незаконите укњижбе имовине странака, удружио са судским куририма Спаховићем, Питом и стручним сарадником Џином. Они су незаконито издејствовали доношење 18 незаконитих пресуда, а након што се са куририма удружила адвокат Скопак, донесено је још девет незаконитих пресуда. Сви оптужени ухапшени су у акцији "Курир", која је изведена у фебруару ове године, а криминалним радњама оптужени су нелегално зарадили око 200.000 КМ, а странкама адвоката омогућили стицање седам милиона марака.

Тужилаштво Кантона Сарајево је уз оптужницу предложило Кантоналном суду у Сарајеву продужење притвора организатору Исмету Хамзићу, док су за остале оптужене предложене мјере забране. Истовремено, суду је предложено одузимања имовине прибављене почињењем наведених кривичних дјела.

Хрвачић

Есад Хрвачић је адвокат који је у неколико предмета заступао клијенте у чије име је подносио тужбе против "Гласа Српске", наводећи да смо их нашим писањем клеветали и нанијели им душевни бол. Један од његових клијената је и имам џамије Краља Фахда у Сарајеву Незим Халиловић Мудерис.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица