Nastavljeno suđenje za pljačku na autoputu Banjaluka - Gradiška: Pljačkaši prijetili ubistvom ako im ne otvore kofere sa novcem

Nebojša Tomašević
Nastavljeno suđenje za pljačku na autoputu Banjaluka - Gradiška: Pljačkaši prijetili ubistvom ako im ne otvore kofere sa novcem

Banjaluka - Vozač opljačkanog blindiranog vozila agencije "Sektor sekjuriti" Đurađ Bajić, koji je tokom pljačke 617.000 KM na autoputu Banjaluka - Gradiška ranjen, ispričao je da su mu pljačkaši prislonili pušku na glavu i rekli da će ga ubiti ako im njegov kolega Božo Ilić ne da ključeve i otvori kofere s novcem.

Bajić je juče svjedočio kao svjedok tužilaštva u banjalučkom Okružnom sudu, na nastavku suđenja optuženima za pljačku novca Unikredit banke, koji je prevozila ova agencija.

Za ovo krivično djelo optuženi su pripadnici Specijalne jedinice policije MUP-a RS Vladan Malić (32) i Goran Paraš (27) iz Banjaluke te Aleksandar Popović (29) iz Kotor Varoša, kao i suvlasnik auto-kuće "Kvatro" Oleg Banda (30).

Osim njih, u pljački su učestvovali i specijalci Goran Janjuz (25) iz Kozarske Dubice i Željko Inđić (27) iz Bratunca, te radnik "Sektor sekjuritija" Danijel Kuzmić (30) iz Kotor Varoša, koji su priznali krivicu. Oni imaju status osumnjičenih i svjedočili su u postupku protiv optužene trojke.

Bajić je u sudnici ispričao da je prije pljačke na vozilu sa novcem, kojim je on upravljao, pukla guma.

- Zbog toga sam morao da stanem. Prvo vozilo takozvana "blinda", koja je bila pratnja, odmakla je prema Gradišci dalje od nas. Čim sam zaustavio vozilo, ispred nas se iznenada zaustavio zeleni "audi A6", iz kojeg je izašlo više maskiranih lica naoružanih automatskim puškama. Galamili su: "Pljačka, izlazite vani" - kazao je Bajić.

Istakao je da je ubrzo jedan od napadača ispalio rafal u vjetrobransko staklo "blinde", neposredno kod njegove glave.

- Osjetio sam nešto na ramenu i vidio da krvarim. Pretpostavljam da su me pogodili dijelovi zrna koje se raspalo prolaskom kroz blindirano staklo. Kolega Božo Ilić, koji je bio vođa tima transporta novca, odlučio je da izađemo, jer smo shvatili da je "blinda" probijena i da nas ne može štititi - kazao je Bajić.

Ispričao je još da čim su otvorili desna vrata, jedan od pljačkaša je ispucao nekoliko metaka u staklo na lijevim vratima, neposredno pored njega.

- Tad su nas istjerali van i natjerali da legnemo. Tukli su me šakama i nogama. Pljačkaši su govorili: "Požuri, daj kofere". U jednom trenutku sam osjetio oružje iznad sebe. Čuo sam kako se jedan od pljačkaša obraća mojim kolegama i viče: "Otvaraj kofere ili ću njega ubiti". Nisam vidio, ali znam da im je tada kolega Božo dao ključeve i otvorena su tri kofera koja su već bila iznesena iz blindiranog vozila - prisjetio se Bajić.

Drugi svjedok Božo Ilić potvrdio je Bajićevu priču i kazao da je u Unikredit banci kao vođa preuzeo sedam kofera s novcem i jedan prazan. Kazao je da je pljačkašima otvorio tri kofera s novcem koja su iznijeli iz "blinde", jer se bojao da će ubiti Bajića i sve njih.

- Kada sam to jutro od šefa Tomislava Vukmira dobio zadatak da vozimo novac Unikredit banke, rečeno je da ponesemo osam kofera. U banci sam dao sve, a kada su mi ih vratili, rekli su da je jedan prazan, ali nismo znali koji. Četiri kofera smo smjestili u fiksiranim postoljima u trezoru blindiranog vozila u takozvane "rekove". Ostala četiri zbog nedostatka "rekova" prevožena su u kabini, gdje je sjedio pratilac Uroš Tolimir - objasnio je Ilić.

Dodao je da ne zna koliko je tačno bilo novca, ali da je gornji limit koji prevoze dva miliona maraka.

Uroš Tolimir, koji je u kabini vozila čuvao kofere s novcem, potvrdio je da je otvorio vrta "blinde" kada je njegov radni kolega Ilić kazao: "Idemo van..."

- Neko je tada pucao unutar vozila. Na vratima me dočekao maskirani pljačkaš. Naredio mi je da iznesem kofere s novcem koji su bila s moje desne strane. To sam i učinio i iznio tri kofera. Četvrti kofer nisu ni vidjeli, a mislim da je taj kofer bio prazan - kazao je Tolimir i dodao da su ga potom pljačkaši natjerali da legne na asfalt te da nije vidio kada su koferi s novcem otvoreni.

Odbrana optuženih juče je istakla da su radnici obezbjeđenja napravili niz propusta, jer nisu obezbijedili dovoljno "rekova", a nisu nosili pancire i šljemove, što su bili dužni.

Spektakularna pljačka novca Unikredit banke počinjena je 22. septembra prošle godine. Pronađeno je samo 12.000 evra od opljačkanih 617.000 KM.

Kolona

Opljačkani radnici Agencije "Sektor sekjuriti" kazali su da su u koloni na dan pljačke bila tri vozila.

U sredini kolone bilo je blindirano vozilo "mercedes" sa novcem. Ispred njega je išao takođe blindirani kombi "fijat", a iza "reno klio", kao pratnja. U prvom vozilu bili su radnici Miodrag Marjanović i Duško Saradžić, a u "kliju" Darko Supić i Milorad Milutinović. U vozilu s novcem bili su vođa tima transporta novca Božo Ilić, pratilac Uroš Tolimir i vozač Đurađ Bajić.

Ustaljena ruta

U sudnici su se juče mogli čuti svi detalji u vezi sa transportom novca jedne banke, počevši od toga kako se novac priprema za prevoz, pa do ruta, formacije ili oružja koje koriste radnici obezbjeđenja. Službenici "Sektor sekjuritija" juče su tvrdili da su za transport novca na granični prelaz Gradiška uglavnom koristili jednu, ustaljenu rutu. Ta putanja je bila Banjaluka - Laktaši pa uključenje na autoput Banjaluka - Gradiška. Kazali su da nisu išli cijelom dužinom tog autoputa da bi izbjegli plaćanje putarine.

Hronologija

- Pljačka 617.000 maraka Unikredit banke iz vozila "Sektor sekjuriti" počinjena 22. septembra prošle godine na autoputu Banjaluka - Gradiška u blizini Nove Topole

- Osumnjičeni za pljačku uhapšeni su u januaru ove godine. Tada su pala četvorica pripadnika Specijalne jedinice policije MUP-a RS, te radnik agencije "Sektor sekjuriti" i suvlasnik auto-kuće "Kvatro" iz Banjaluke

- Nakon hapšenja krivicu priznali dva specijalca Željko Inđić i Goran Janjuz te radnik "Sektor sekjuritija" Danijel Kuzmić

- Optužnica protiv trojice specijalaca Vladana Malića, Gorana Paraša i Aleksandra Popovića te suvlasnika auto-kuće "Kvatro" iz Banjaluke Olega Bande podignuta u aprilu

- Optuženi negirali krivicu za pljačku 28. aprila na ročištu za izjašnjenje o krivici u Okružnom sudu Banjaluka

- Suđenje optuženima za pljačku počelo 17. juna u banjalučkom Okružnom sudu

- Trojica osumnjičenih koji su priznali krivicu svjedočili protiv svojih saučesnika u pljački u utorak, 27. septembra

*****

Uroš Tolimir:

- Iz kabine sam iznio tri kofera s novcem, iz kojih su pljačkaši pokupili pare.

- Nisam vidio kada su ih otvorili i uzeli novac, jer sam ležao.

Božo Ilić:

- Prevozili smo osam kofera, od kojih su četiri bila u kabini s nama, a četiri u trezoru vozila.

- Pljačkaši su pokupili novac iz tri kofera, koja sam im otvorio iz straha da će ubiti kolegu i sve nas

Đurađ Banjac:

- Prije pljačke pukla je guma na blindiranom vozilu, pa sam izgubio kontrolu nad njim.

- Čim smo stali, pljačkaši su pucali u vjetrobransko staklo i tada sam ranjen u rame od dijelova raspadnutog zrna

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana