Nastavljeno suđenje u slučaju Trezor: Torba s milion maraka skrivana u garaži, žbunju i autu

Nebojša Tomašević
Nastavljeno suđenje u slučaju Trezor: Torba s milion maraka skrivana u garaži, žbunju i autu

Banjaluka - Torba sa oko milion maraka opljačkanih iz Komercijalne banke u Banjaluci skrivana je u nezaključanoj garaži u banjalučkom naselju Lauš, zatim u jednoj kući i žbunju u Kuljanima odakle je završila u Prijedoru gdje je i pronađena u jednom autu.

Ispričali su ovo svjedoci republičkog tužilaštva Zoran Brljak i Danijel Đurđević u banjalučkom Okružnom sudu na suđenju optuženoj sedmorki u predmetu "Trezor". U ovom slučaju optuženi su Siniša Straživuk (49), Jovica Karać (42), Miloš Mrđan (42), Tomislav Knežević (42), Željko Pavlović (40), Đorđe Ćulum (37) i Aljoša Galić (29) koji su u zatvoru zbog ranijih presuda, a ostali se brane sa slobode. Sedmorku terete da su kao grupa počinili više razbojništva u kojima su ukrali blizu dva miliona maraka.

Između ostalih, na teret im je stavljena pljačka Komercijalne banke koja je počinjena 19. aprila 2011. godine. Svjedok Brljak kazao je da je tog datuma otišao u naselje Lauš po kolegu Đorđa Matića.

- Kada sam stigao, izašao je iz kuće i pokazao mi da dođem do neke garaže vozilom u rikverc i otvorim gepek. Tako sam uradio i on je ubacio neku crnu torbu i kesu. Rekao mi je da to treba da ostavi negdje. Pitao me da li mogu negdje ostaviti i pristao sam da to odnesemo mojoj kući u Kuljanima. Kada smo stigli Matić je otvorio torbu i bila je puna novaca, a iz kese smo izvadili dva crna pištolja i neko odijelo - kazao je Brljak i dodao da mu je Matić rekao da ne zna ništa o torbi.

Prema njegovim riječima kasnije je čuo da je opljačkana Komercijalna banka pa je pomislio da je riječ o tom novcu.

- Dok smo bili zajedno Matića je pozvala policija i otišao je, ali je rekao da će doći po torbu. Nije došao, a poslije sam ga zvao i pitao šta da radim s novcem. Kazao je da činim šta hoću, a nije mi rekao čije je to. Poslije sam zvao kolegu Danijela Đurđevića i zamolio ga da sakrije torbu. Pištolji su ostali kod mene i našla ih je policija  - kazao je Brljak i priznao da je iz tobe uzeo oko 4.400 maraka.

Svjedok Đurđević je potvrdio da mu je Brljak dao da sakrije torbu i kesu, te istakao da je kasnije saznao da je novac iz pljačke Komercijalne banke.

- Brljak me zvao i rekao da odem kod njega kući i uzmem iz ormara torbu s novcem, nađem dva pištolja i da to sakrijem. Otišao sam i našao torbu i neki niklovani pištolj. Zatim sam torbu sakrio u žbunju u šumi u blizini kuće u Kuljanima, a pištolj bacio na otpad. Kasnije sam pozvao brata Darija koji živi u Prijedoru i pitao ga da kod njega sakrijem torbu i on je pristao. Kada sam došao on mi je rekao da torbu ostavim u auto njegove koleginice "ford eskort" što sam i uradio - kazao je Đurđević.

Njegov brat Dario potvrdio je da je torba skrivena u "fordu" i kazao da je iste večeri policija došla i odvezla vozilo  s torbom. Juče je trebalo da svjedoči i Đorđe Matić, ali on se nije pojavio u sudu.  Matić je  ranije govorio o ovom slučaju u predmetu protiv Aljoše Galića i Milana Reljića koji su osuđeni za pljačku Komercijalne banke.

Reljić je osuđen na 11 godina, a Galić na  osam. Matić je na tom suđenju izjavio da mu je njegov kum i komšija Galić 19. aprila 2011. godine rekao da uzme i sakrije stvari i torbu u kojoj je kasnije našao veliku količinu novca.

Osim pomenutih osuđenika za učešće u pljački Komercijalne banke u predmetu "Trezor" optuženi su Siniša Straživuk (49) i Tomislav Knežević (42).

Prema optužnici ovu pljačku je tipovao Đorđe Ćulum, a pljačkašima je pomogao radnik obezbjeđenja u banci Dalibor Marić koji im je javio kad da krenu u pljačku, te mobilnim telefonom za njih fotografisao unutrašnjost banke i trezora. Optuženoj sedmorki u predmetu "Trezor" na teret je stavljena i pljačka 572.857 KM koje su oteli od radnika "Alfa sekjuriti" u krugu banjalučke firme "m:etl", kada je ranjen radnik obezbjeđenja Jadranko Granula.

Optuženi su i za krađu 229.854 KM, novca "Pošta Srpske", kada su napali transportnu pošiljku i radnike obezbjeđenja agencije "Centurion", a terete ih i za pljačku Rajfajzen banke u banjalučkom naselju Derviši iz koje ukradeno 33.468 maraka.

Prigovori

Branilac optuženih Jasminka Jovišević prigovorila je saslušanju svjedoka Zorana Brljka jer je on prije svjedočenja kod republičkog tužioca dobio svoj raniji iskaz.

Na njeno pitanje da li je prije svjedočenja u Sudu pozivan, Brljak je kazao da je prije tri dana bio kod tužioca Živane Bajić koja mu je dala njegov iskaz.

- To je nezakonito i tužilac nema pravo da svjedoku daje iskaz. Treba ga pitati pa ako kaže različito onda mu predočiti iskaz - rekla je Joviševićeva.

Tužilac Bajić je odgovorila da je prigovor neosnovan i da ona nije ničim prekršila zakon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana