Настављено суђење у случају Трезор: Торба с милион марака скривана у гаражи, жбуњу и ауту

Небојша Томашевић
Настављено суђење у случају Трезор: Торба с милион марака скривана у гаражи, жбуњу и ауту

Бањалука - Торба са око милион марака опљачканих из Комерцијалне банке у Бањалуци скривана је у незакључаној гаражи у бањалучком насељу Лауш, затим у једној кући и жбуњу у Куљанима одакле је завршила у Приједору гдје је и пронађена у једном ауту.

Испричали су ово свједоци републичког тужилаштва Зоран Брљак и Данијел Ђурђевић у бањалучком Окружном суду на суђењу оптуженој седморки у предмету "Трезор". У овом случају оптужени су Синиша Страживук (49), Јовица Караћ (42), Милош Мрђан (42), Томислав Кнежевић (42), Жељко Павловић (40), Ђорђе Ћулум (37) и Аљоша Галић (29) који су у затвору због ранијих пресуда, а остали се бране са слободе. Седморку терете да су као група починили више разбојништва у којима су украли близу два милиона марака.

Између осталих, на терет им је стављена пљачка Комерцијалне банке која је почињена 19. априла 2011. године. Свједок Брљак казао је да је тог датума отишао у насеље Лауш по колегу Ђорђа Матића.

- Када сам стигао, изашао је из куће и показао ми да дођем до неке гараже возилом у рикверц и отворим гепек. Тако сам урадио и он је убацио неку црну торбу и кесу. Рекао ми је да то треба да остави негдје. Питао ме да ли могу негдје оставити и пристао сам да то однесемо мојој кући у Куљанима. Када смо стигли Матић је отворио торбу и била је пуна новаца, а из кесе смо извадили два црна пиштоља и неко одијело - казао је Брљак и додао да му је Матић рекао да не зна ништа о торби.

Према његовим ријечима касније је чуо да је опљачкана Комерцијална банка па је помислио да је ријеч о том новцу.

- Док смо били заједно Матића је позвала полиција и отишао је, али је рекао да ће доћи по торбу. Није дошао, а послије сам га звао и питао шта да радим с новцем. Казао је да чиним шта хоћу, а није ми рекао чије је то. Послије сам звао колегу Данијела Ђурђевића и замолио га да сакрије торбу. Пиштољи су остали код мене и нашла их је полиција  - казао је Брљак и признао да је из тобе узео око 4.400 марака.

Свједок Ђурђевић је потврдио да му је Брљак дао да сакрије торбу и кесу, те истакао да је касније сазнао да је новац из пљачке Комерцијалне банке.

- Брљак ме звао и рекао да одем код њега кући и узмем из ормара торбу с новцем, нађем два пиштоља и да то сакријем. Отишао сам и нашао торбу и неки никловани пиштољ. Затим сам торбу сакрио у жбуњу у шуми у близини куће у Куљанима, а пиштољ бацио на отпад. Касније сам позвао брата Дарија који живи у Приједору и питао га да код њега сакријем торбу и он је пристао. Када сам дошао он ми је рекао да торбу оставим у ауто његове колегинице "форд ескорт" што сам и урадио - казао је Ђурђевић.

Његов брат Дарио потврдио је да је торба скривена у "форду" и казао да је исте вечери полиција дошла и одвезла возило  с торбом. Јуче је требало да свједочи и Ђорђе Матић, али он се није појавио у суду.  Матић је  раније говорио о овом случају у предмету против Аљоше Галића и Милана Рељића који су осуђени за пљачку Комерцијалне банке.

Рељић је осуђен на 11 година, а Галић на  осам. Матић је на том суђењу изјавио да му је његов кум и комшија Галић 19. априла 2011. године рекао да узме и сакрије ствари и торбу у којој је касније нашао велику количину новца.

Осим поменутих осуђеника за учешће у пљачки Комерцијалне банке у предмету "Трезор" оптужени су Синиша Страживук (49) и Томислав Кнежевић (42).

Према оптужници ову пљачку је типовао Ђорђе Ћулум, а пљачкашима је помогао радник обезбјеђења у банци Далибор Марић који им је јавио кад да крену у пљачку, те мобилним телефоном за њих фотографисао унутрашњост банке и трезора. Оптуженој седморки у предмету "Трезор" на терет је стављена и пљачка 572.857 КМ које су отели од радника "Алфа секјурити" у кругу бањалучке фирме "м:етл", када је рањен радник обезбјеђења Јадранко Гранула.

Оптужени су и за крађу 229.854 КМ, новца "Пошта Српске", када су напали транспортну пошиљку и раднике обезбјеђења агенције "Центурион", а терете их и за пљачку Рајфајзен банке у бањалучком насељу Дервиши из које украдено 33.468 марака.

Приговори

Бранилац оптужених Јасминка Јовишевић приговорила је саслушању свједока Зорана Брљка јер је он прије свједочења код републичког тужиоца добио свој ранији исказ.

На њено питање да ли је прије свједочења у Суду позиван, Брљак је казао да је прије три дана био код тужиоца Живане Бајић која му је дала његов исказ.

- То је незаконито и тужилац нема право да свједоку даје исказ. Треба га питати па ако каже различито онда му предочити исказ - рекла је Јовишевићева.

Тужилац Бајић је одговорила да је приговор неоснован и да она није ничим прекршила закон.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана