Нападачу на полицију 14 година робије

Небојша Томашевић
Нападачу на полицију 14 година робије

Бањалука - Мустафа Хасанбашић, звани Мућа (42), из Тешња осуђен је у бањалучком Окружном суду на укупно 14 година затвора због више кривичних дјела и покушаја убиства полицајаца на које је пуцао у мјесту Главице код Добоја.

Пресуду је изрекло вијеће којим је предсједавао судија Пане Гаврић, а Хасанбашић је, осим за покушај убиства, осуђен и за  принуду, недозвољену производњу оружја или експлозивних материја и неовлашћен промет дроге. Према пресуди, он је полицијску патролу у којој су били Нермин Суљић и Алмир Заимовић напао 9. марта прошле године са Бењамином Ћостовићем, који је признао кривицу и осуђен на годину и по затвора. У пресуди се наводи да су Хасанбашић и Ћостовић напали полицијску патролу када су их полицајци  уочили да конзумирају дроге спид и амфетамин и препакују наркотике у мјесту Главица код Добоја. Дрога је била Хасанбашићево власништво.

- Када је видио полицију, Хасанбашић, за којим је била расписана потјерница због избјегавања затворске казне, почео је да бјежи. Одбацио је торбу из које је извадио пиштољ, а у њој је оставио  пакетиће спида. Полицајци су му наредили да стане, а он се окренуо и испалио хитац према њима - наводи се у пресуди.

Додаје да је, док је Хасанбашић бјежао, Ћостовић пришао полицајцима и песницом ударио полицајца Суљића, усљед чега је он из пиштоља нехотице испалио хитац. Ћостовић је покушао да полицајцу отме оружје, али је савладан. Хасанбашић је за то вријеме побјегао у Добој, гдје је његова познаница С. С. позвала такси за њега. Након доласка возила, Хасанбашић је таксисти Здравку Г. рекао да га вози у мјесто Приједел. Током вожње наишли су на полицијски пункт и Хасанбашић је пиштољем запријетио таксисти да га обиђе и не стаје. Када је видио да возилу прилази полицајац, он је таксисту истјерао и сјео за волан те кренуо да бјежи. Полицајац Станко Ђ. је запуцао на возило, али је Хасанбашић побјегао. Доласком у мјесто Рајчево на подручју Зеничко-добојског кантона изашао је из возила и кренуо пјешице. Откривен је у мјесту Палучак код Јабланице, гдје је и ухапшен. Хасанбашић је познат по чињењу кривичних дјела, а Врховни суд ФБиХ 2007. године правоснажно га је осудио на седам година робије јер је 1997. у Цириху убио Италијана Ђузепеа Сиду.

Судија Пане Гаврић истакао је да је приликом одмјеравања казне вијеће цијенило тежину кривичног дјела које је Хасанбашић починио док је за њим трагано. Као отежавајућа му је узета и чињеница да је више долазио у сукоб са законом, док олакшавајућих околности суд код Хасанбашића није нашао. Хасанбашићев адвокат Горан Нешковић најавио је жалбу на пресуду.

Лијечење

Осим затворске казне, Мустафи Хасанбашићу суд је изрекао и мјеру обавезног лијечења од зависности. Ова мјера биће спровођена за вријеме издржавања казне.

Вјештак неуропсихијатар Ратко Ковачевић раније је утврдио да је Мустафа Хасанбашић особа која има емоционални поремећај личности и да је зависник од наркотика. Вјештак сматра да је тај поремећај изражен више кад Хасанбашић користи дрогу. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана