Napadač na Banjalučanku brani se gubitkom sjećanja

Nebojša Tomašević
Napadač na Banjalučanku brani se gubitkom sjećanja

Banjaluka - Slobodan Marković (56) iz Banjaluke ustvrdio je na jučerašnjem saslušanju u banjalučkom Okružnom sudu da se ne sjeća zašto je napao i brutalno premlatio bejzbol palicom sugrađanku B. K. (52).

Napad se dogodio u ponedjeljak ujutro u podzemnoj garaži u ulici Svetozara Markovića u banjalučkom naselju Nova varoš, kada je žena sišla do svog automobila.

- Kada sam čitao za ­šta me terete, činilo mi se kao da se radi o drugom čovjeku, a ne o meni - rekao je Marković na saslušanju u sudu, što budi sumnju da takvim iskazom želi da umanji odgovornost i kaznu koja mu prijeti za gnusni čin koji je šokirao javnost i uznemirio građane Banjaluke.

Njegov advokat Miljkan Pucar smatra da Marković nije s namjerom i svjesno počinio napad.

- Mom klijentu je potrebno psihijatrijsko liječenje, a niko ne zna zašto se desio ovaj nemili događaj. Ubijeđen sam da je potrebno da ga psihijatri pregledaju da bude utvrđeno zašto je to učinio - rekao je Pucar.

Markoviću, kojeg Okružno javno tužilaštvo Banjaluka tereti za pokušaj ubistva, poslije saslušanja je određen jednomjesečni pritvor. Pritvor mu je određen zbog bojazni od uticaja na svjedoke i dokaze i da bi njegovo puštanje na slobodu izazvalo narušavanje javnog reda i uznemiravanje javnosti.

Izvori bliski istrazi ispričali su "Glasu Srpske" poslije napada da je Marković pratio žrtvu i detaljno isplanirao napad.

- Po svemu što je zatečeno na mjestu napada može se zaključiti da je napadač duže vrijeme pravio plan za napad i da mu nije bio cilj naplata navodnog duga, nego otmica i iznuđivanje novca. Pod točkove je podmetnuo drvene cjepanice kako automobil ne bi mogao krenuti. Kada je žena vidjela da automobil ne može da krene, izašla je da vidi šta se događa i u tom momentu je napadač s leđa udario bejzbol palicom, koja je bila umotana da bi ostavio što manje tragova. Napadač je na sebi imao posebno odijelo i bio je maskiran, a u gepeku njegovog automobila pronađeni su dokazi da se spremao da veže ženu. Sve to ukazuje na otmicu - rekao je izvor blizak istrazi i dodao da mu je plan propao vjerovatno zato što je žrtva pružila otpor i počela da doziva u pomoć.

Poslije napada je kao motiv pominjan navodni dug za stan, ali je sin pretučene žene rekao da su od Markovića kupili stan 2014. godine i da su tada isplatili sve do posljednje marke, što je potkrijepio i Markovićevom izjavom da mu je isplaćen novac ovjerenom kod notara. Markovićeva supruga Lidija takođe je rekla da ne zna da je njenom mužu bilo ko dugovao novac.

Pretučena žena stabilno

Iz Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske juče je saopšteno da je zdravstveno stanje B. K. trenutno stabilno, ali da su dalje prognoze preuranjene.

Pretučena žena primljena je u ponedjeljak u ovaj centar sa povredama glave i vratnog dijela kičme, te je zadržana na neurohirurgiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana