Најбизарнији случајеви због којих су и адвокати и судије остали у чуду

blic.rs
Најбизарнији случајеви због којих су и адвокати и судије остали у чуду

Све ћу вас тужим - антологијска реченица једног добитника награде упућена комшијама даје праву слику српског менталитета.

Са најближом фамилијом, суседима, одвајкада су били сукоби махом због имовина који су се сада, осавремењивањем друштва, проширили на брачне партнере, разводе у којма се расправљају коме ће припасти деца, али и оно што су заједно стекли. Од новијих тековина на суду су спорови са банкама због камата, непоштовања пословних уговора, предузећима због отказа и неплаћања прековременог рада, али и државом због неког закинутог права.

- Ипак је српско проклетство имовина. Некада су браћа, рођаци, али и комшије године проводили на суду због међе. Да ли је гранична линија лево или десно, и да ли овај или онај брат треба да има метар-два ширу њиву или двориште - каже за “Блиц” адвокат Небојша Милосављевић.
Он наводи примјер из његове праксе који у суштини осликава цело наше друштво и српску нарав.

- Отац је још за живота написао уговор да ће све остати сину. Ћерка и зет су годинама били љути због тога, па нису ни долазили код њега. Ипак, мало су омекшали па су дошли у посету. Човек се обрадовао јер му је коначно дошао зет, сишао у подрум да донесе најбоље вино да би га почастио. Тај његов поступак није се свидео сину и, чим се вратио, почела је свађа. Није се знало ко се са ким свађа, почеле су да севају и песнице и старчева снаха узме маказе и гађа зета. Тачније, шурњаја погоди зета у чело и повреди га - присјећа се адвокат Милосављевић само једног од бизарних случајева. Зету је остао ожиљак, против шурњаје је покренут кривични поступак, али старац је одлучио да раскине уговор са сином, да би све оставио ћерки и њеном супругу.
- И годинама су били на суду, да би пре краја поступка преминули и старац и његова супруга и зет коме је намеравао да остави имовину. На крају, имовина припадне ћерки, а она после свега све препише брату. И то оном коме је отац првобитно хтео све да остави. По обичају, све је завршило код мушког наследника - каже Милосављевић.

Његов београдски колега, који инсистира на анонимности, напомиње да су неки завршили на суду због грешака насталих приликом компјутеризације.
- Комшије су се тужиле због ограде која је на једном месту ушла пет, на другом три, а на трећем осам центиметара. И суд, после вештачења геометра, пресуди у корист тужиоца. Међутим, када је после отишао у катастар, где је све дигитализовано, утврди се да је у ствари тужени испоштовао све, да је своју парцелу тачно оградио. Али суд је већ пресудио - прича овај београдски адвокат.

Наш саговорник указује да су све учесталије тужбе због непоштовања пословних уговора.
- Махом једна страна узме робу на аванс, не плати је, па другој остаје само да преко суда потражује дуговања. И то траје дуго и само расте камата. С друге стране, имамо и незадовољне клијенте банака због кредита у швајцарцима, који су покренули судске спорове. Или родитеље који су вртић плаћали скупље и преко суда траже повраћај новца - објашњава он и додаје да са друге стране држава тужи закупце због ометања државине.
Адвокат Милосављевић указује на то да су нарочито мучни судски поступци послије развода због невиђања дјеце.
- Познат ми је случај човека коме чак шест година није омогућено да види дете. А није ни криминалац, нити осуђиван. Суд се руководи мишљу надлежног центра за социјални рад, а нажалост, сведоци смо њихових пропуста који су се завршили кобно - напомиње он.

Мржња већа у парницама

Адвокати са којима је “Блиц” разговарао напомињу једну ствар својствену странкама у парници.
- Чини се да је у кривичном поступку мање мржње него у парницама. Јер обе стране заступнике другог учесника, а неретко и судију, сматрају непријатељима - закључак је адвоката, док Небојша Милосављевић напомиње да је “у Србији боље бити тужен, него тужилац”.

Бизарни примјери: Тужио жену јер га тера на секс

Један мушкарац (54) са југа Србије тужио је своју бившу супругу прије три године јер га је приморавала на сексуалне односе. Испоставило се да је човјек био лошег здравственог стања, а она материјалног, те су и даље живели заједно послије развода, што је она искористила да га свакодневно тјера на секс. Он је потом одлучио да је тужи за породично насиље.
- Имао сам шлог. Раније сам све подносио како-тако, али више не могу. Зашто се тако понаша моја бивша жена, не знам - рекао је овај човјек када је одлучио да против своје бивше супруге дефинитивно поднесе тужбу.

Гугл му нарушио углед

Мајкл Тркуља, Србин и лидер заједнице људи са простора бивше Југославије у Аустралији, тужио је прије осам година Гугл и Јаху јер је на тим интернет претраживачима представљен као криминалац. Он тврди да су му интернет гиганти нарушили углед и тражи материјалну надокаду, као и да се материјал о њему скине са интернета. Добио их је на суду, као и одштету од милион долара.

Челзи Хендлер увредила Србе

Због вређања српског народа, бизнисмен Драган Ђоговић, који има фирме у Диселдорфу и Бечу, поднео је тужбу прије седам година против комичарке Челзи Хендлер, уредника и водитеља емисије „Челзи лејтли” на америчком кабловском каналу „Е”.
Хендлерова је коментаришући концерт пјевачице Ејми Вајнхаус у Београду са гостима у студију изрекла бујицу увреда на рачун српског народа и министра одбране Драгана Шутановца.

Повредио пенис, тужио Нови Сад

Новосађанин И. Н. тужио је град прије двије године јер је играјући кошарку на игралишту повредио пенис на металну шипку. Несрећан догађај десио се на игралишту Еђшег у септембру 2014. године, када је И. Н. у једном моменту кренуо за лоптом ван терена и ударио гениталијама о металну шипку.

“Нећеш туда извлачити сијено”

Читавих 400.000 динара коштали су трошкови суђења двојице Нововарошана. А споран је био један пут. Наиме, мештанин кроз чије имање пролази пут из чиста мира је свом комшији забранио да туда пролази када извлачи сијено. Умјесто тог, понудио му је да пролази другим путем, такође кроз његово имање. Комшија, коме пролаз треба само пар пута годишње, није прихватио алтернативу па се обратио суду.

Ужице:

3.000 евра јер су дјеца брала јагоде

Ужичанима, барем неким, не треба велики повод да би пресавили табак против некога, а нарочито воле да туже рођаке и комшије.

Послије вишегодишњег спора, током ког су трошкови суђења изашли на 3.000 евра, окончан је спор двојице рођака, зачет једне ноћи када су дјеца једног од њих ушла на стричево имање и кришом убрала јагоде. Загужвало је кад је стрина те дјеце позвала њихову мајку и упозорила је, а она одговорила са: “Колико треба да ти платим за кило јагода”. За инат, власник јагодњака је рођаку блокирао улазак у малињак, оставивши на путу који су заједно ископали свој стари аутомобил. Услиједила је тужба.

Суботица: Пребукирани дискриминацијом

Виши суд у Суботици међу првостепеним парницама од почетка ове године има 3.360 предмета, а интересантно је и до сада се никада није догодило да се чак 3.000 односи на дискриминацију.


У питању су тужбе резервиста против државе, док су остатак класичне парнице и међу њима је десетак у којима вриједност спора прелази 40.000 динара, што није пуно предмета и показује да се за велике новце људи више не суде често.

Виши суд води и десет предмета породичних признања или оспоравања очинства и материнства и има 50 признања страних судских одлука, из чега се види да је доста људи овдје и у иностранству или су отишли у иностранство и траже признање одлука страног суда. Ту се најчешће ради о признању развода, односно, брачни пар се развео у иностранству и сада одлуку страног суда треба да спроведу и у Србији.

- Дефинитивно су тужбе за дискриминацију обележиле ову годину у нашем суду. У питању су резервисти из 1999. године који туже државу за неисплаћене дневнице. То су тужбе за дискриминацију на основу тога што је одлуком Владе Србије пре више од десет година једном броју резервиста на југу земље исплаћена та накнада, а осталима у држави није. Тим предметима смо пребукирани - каже Рајко Маровић, портпарол Вишег суда у Суботици.

Нема српске Ерин Брокович

У Србији није било парница за опште добро, као што је случај Ерин Брокович (више познат по филму са Џулијом Робертс, за који је добила Оскара), која је у Калифорнији тужила велику корпорацију због загађивања вода и изазивања рака код људи који су живели у близини. Један од ријетких који се на суду борио и послије три године изборио за право других је доктор Бојан Марко Ленс, који је због дискриминаторског поступања и неосноване забране лета авионима тужио „Свис интернешнал ерлајнс”, па је пресуђено да Швајцарска мора да му плати 500.000 динара. За свако евентуално наредно вређање и дискриминаторско понашање запријећени су пенали од 100.000 динара.

Пенали због притвора

Грађани туже државу и траже штету због неоснованог притвора у коме су провели од неколико дана па до неколико година.
Само због губитка ових парница држава је прошле године грађанима који су незаконито били иза решетака морала да исплати више од 14 милиона динара.

Између правих и лажних уједа паса

И док државу грађани туже јер их је незаконито хапсила, против општина и градова подносе се тужбе због уједа паса и мачака луталица. Поред физичког бола, у тужбама грађани желе да наплате и страх који су претрпели, а цијена за то је од неколико десетина хиљада динара до чак 400.000 динара, на колико је суд процјенио трауму једног грађанина кога је ујео пас.
С друге стране, раскринкане су и групе које су фингирале уједе паса и покушале да тужбама против локалних самоуправа зараде огромне паре. Колико су ове тужбе уносне свједочи и то да су само у посљедњих шест година буџети општина и градова „олакшани” за 25 милиона евра због уједа паса.

Незаконити откази

Осим због незаконитог отказа, радници туже фирме и због неплаћања прековременог рада, па онда предузеће плати суму неколико пута већу од оне коју би запосленом додали на зараду.
- Поједине велике државне фирме избегавају да радницима плате рецимо 15.000-20.000 динара за прековремени рад. Онда радници, наравно, туже фирму и уместо 20.000 динара, са судским трошковима, каматом, предузећа запосленом морају да исплате десет пута већу суму. Тако се опаре и радник, и адвокат, и суд, а једино је буџет државе оштећен јер исплата је одатле - каже саговорник „Блица” близак правосуђу, који је инсистирао на анонимности и додаје да су ангажмани у таквим парницама од појединих локалних адвоката направили милионере.

Убица да плати трошкове сахране

Иако по закону послије правоснажне пресуде у кривичном поступку оштећена страна у парници од осуђеног може да наплати одштету, то се у пракси веома ријетко дешава.

- Рокови су од три до пет година. Међутим, ретко ко се одлучи да од убице тражи да му исплати трошкове сахране, школовања и издржавања детета. У случајевима саобраћајне незгоде са смртним исходом такође ретко туже возача-кривца, већ им одштету исплаћују осигуравајуће куће - каже адвокат Небојша Милосављевић.

Ратови старлета

Неријетко нека „звјездица у успону” тужи неку познатију старлету или пјевачицу због нарушавања угледа, односно, клевете.

- Те тужбе су махом само из разлога да би биле у јавности. Чим поднесу тужбу, или се појаве пред судом, медији то испрате, и њима је то довољно, а сам исход парнице им није толико важан - мишљење је наших саговорника.

А кад им се не свиђају нове груди...


У судовима у Србији било је тужби пацијената незадовљних резултатима рада естетског хирурга. То нису тужбе због љекарске грешке, него једноставно, не свиђају им се нове усне, груди... И док је тужби незадовољних новим изгледом било, није било парница, рецимо, оних са прекомјерном тежином због дискриминације, јер су седишта у аутобусима мања и ужа него што је њима потребно да би се удобно смјестили. (блиц.рс

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана