На регистрацијама возила зарадили више од 60.000 КМ

Небојша Томашевић
На регистрацијама возила зарадили више од 60.000 КМ

Приједор - Против 31 лица поднесен је извјештај Окружном тужилаштву у Приједору који их терети да су злоупотребама приликом регистрације, продаје и преписа возила незаконито зарадили више од 60.000 марака.

Из Полицијске управе Приједор саопштили су да су пријављена лица починила 42 кривична дјела, што је откривено у оквиру акција „Уплатница“, Уговор“ и „Цол“ које су спроведене током протеклог периода.

- У оквиру акције „Уплатница“ надлежном тужилаштву пријављено је 11 осумњичених који су приликом регистрације возила оштетили буџет РС за 41.000 марака. Акцијом „Уговор“ обухваћено је 12 лица која су кривичним дјелима причинила штету од 26.000 марака - саопштили су из ПУ Приједор.

Додали су да је у оквиру акције „Цол“ тужилаштву пријављено осам особа због недозвољене трговине, односно продаје половних возила и пољопривредних машина. Ова лица су, речено је у полицији, продала већи број возила и пољопривредних машина за износ од око 462.000 марака.

У полицији су појаснили да није тачно утврђено колико новца су они нелегално зарадили продајом.

Осумњичене који су откривени у акцији „Уплатница“ полиција терети за злоупотребу уплата новца за регистрацију аутомобила.

- Они су од клијената узимали новац за уплату разних пореза за регистрацију, али га нису уплаћивали на рачун јавних прихода, већ задржавали за себе. У појединим случајевима су уплаћивали мањи износ него што је потребно, па су разлику новца узимали себи. Осумњичени су уплатнице овјеравали и користили приликом регистрације возила - појаснили су у полицији.

Осумњичени који су пали у акцији „Уговор“ прибављали су бјанко уговоре о препису возила и у њих уписивали нетачне податке. Осим тога, фалсификовали су потписе клијената, а ту нелегалну документацију користили су приликом регистрације, одјаве и преписа аутомобила.

Незванично сазнајемо да су осумњичени чак фалсификовали потписе, разне уговоре и уплатнице.

Трактор

Полиција у Козарској Дубици открила је у септембру незаконит покушај регистрације трактора „џон дир“ вриједног 92.500 евра, а који је, како сазнајемо, највјероватније украден.

У Полицијској управи Приједор саопштили су да је истрагом утврђено да је за поменутом машином потрагу расписао Интерпол из Њемачке.

- Покренута је истрага с циљем расвјетљавања околности расписивања потраге и постојања елемената кривичног дјела у овом случају - рекли су у полицији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана