На лажним дојавама згрнули око 800.000 КМ

Небојша Томашевић
На лажним дојавама згрнули око 800.000 КМ

Фоча - Полиција је у оквиру наставка акције "Дојаве" на подручју Фоче ухапсила 12 особа због сумње да су путем "Фејзбука" и других друштвених мрежа кладионичарима дојављивали резултате за наводно "намјештене утакмице" и на тај начин незаконито зарадили 800.000 марака.

Према незваничним информацијама, ухапшени су Дејан Симовић, Владан Живановић, Никола Шолаја, Јасенко Муминовић, Милан Ковач, Немања Владичић, Милан Јокановић, Миљан Крсмановић, Радојица Радовић, Иван Ђукић, Предраг Мандић  и  Миливоје Елез.

Из Полицијске управе (ПУ) Фоча, не откривајући идентитет ухапшених, казали су да их терете за превару и прање новца.

- На основу доказа који су до сада прикупљени ухапшени су  кривичним дјелима оштетили 1.360 лица с подручја бивше Југославије и  западне Европе. На овај начин осумњичени су противправно стекли 801.276 марака. Истрага се наставља у циљу доказивања преваре и прања новца као и идентификовању осталих извршилаца и оштећених - рекао је начелник ПУ Фоча Велимир Костовић.

Додао је да су осумњичени путем "Фејзбука" и "Инстаграма" објављивали да имају резултате намјештених спортских утакмица на основу чега су узимали новац од оштећених.

Сви ухапшени биће испитани након чега ће бити одлучено о даљим мјерама против њих, а одређена лица ће бити предата надлежном тужилаштву.

Према незваничним информацијама осумњичени су лаковјерним кладионичарима слали резултате утакмица, које су наводно наштимане. За одавање резултата преваранти су од њих узимали новац. Међутим, у већини случајева испостављало се да су њихове информације нетачне и да су утакмице завршаване другачијим резултатима. Кладионичари би тако губили и додатни новац који су уложили на утакмице.

Акција "Дојаве" спроведена је и почетком јуна ове године када је ухапшено 17 особа. Тада је саопштено да су они оштетили више од 300 особа и тако незаконито зарадили милионе марака.  Након испитивања тада је 15 осумњичених пуштено, а двојица су предата Окружном тужилаштву у Требињу. Њихов принцип рада је такође био да путем друштвених мрежа објављују или шаљу резултате утакмица након што би за то добијали новац од кладионичара.

Према незваничним информацијама, "систем дојава" у Фочи актуелан је  неколико година.

- У питању је ланац особа који се већ дуже вријеме бавио овим недозвољеним "послом". Неки су осмишљавали преваре и постављали резултате утакмица на друштвене мреже. Узимали су за једну утакмицу различите резултате и слали их на више "Фејзбук" адреса - рекао је извор близак истрази.

Претреси

Из Полицијске управе Фоча су саопштили да су у оквиру акције "Дојаве" претресли 12 локација.

- Претресено је 11 локација на подручју Фоче и једна на подручју Босанско-подрињског кантона. Том приликом одузети су одређени предмети који могу послужити као докази - рекао је начелник ПУ Фоча Велимир Костовић.

Незванично сазнајемо да је од осумњичених одузет већи број рачунара и друге електронске опреме.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана