Na ime plata bivši direktor FOT-a uzeo 121.000 KM

Goran Obradović
Na ime plata bivši direktor FOT-a uzeo 121.000 KM

Doboj - Protiv bivšeg direktora Fabrike obuće Teslić (FOT) Miće Blažanovića pripadnici Centra javne bezbjednosti Doboj podnijeli su izvještaj zbog sumnje da je ovu fabriku oštetio za 144.000 maraka.

Izvor blizak istrazi pojasnio je da je Fabrika obuće Teslić otišla u stečaj i da je Blažanović kao direktor naplatio oko 144.000 maraka potraživanja, a većinu zadržao za sebe, na ime plata koje je zaradio.

Iz CJB Doboj je saopšteno, ne navodeći imena optuženog i fabrike, da je Blažanović osumnjičen da je od 31. decembra 2009. do 15. februara 2013. godine počinio krivična djela nepravilno izdvajanje sredstava pravnih lica, pronevjeru i oštećenje ili povlašćivanje povjerilaca.

- Sumnja se da je on kao direktor znao da je preduzeće postalo nesposobno za plaćanje s obzirom na to da su računi blokirani zbog neizmirenih poreskih davanja i usljed potraživanja radnika za lična primanja, kao i potraživanja drugih povjerilaca. Pored toga, on je onemogućio naplatu potraživanja Poreske uprave RS i drugih povjerilaca koji bi u slučaju isplate novca na račun preduzeća, shodno isplatnom redu, bili u mogućnosti naplatiti dio svojih potraživanja - rekli su u CJB Doboj.

Blažanović je preko računa punomoćnika naplatio potraživanja preduzeća prema dužnicima oko 144.000 maraka, nakon čega je taj novac prebacio na svoj račun. Na osnovu rješenja i odluke koje je sam sačinio i potpisao, Blažanović je bez obračuna plata, poreza i doprinosa prisvojio 121.000, dok je 16.000 maraka iskoristio za ostale troškove preduzeća. On je i za pet radnika isplatio akontaciju od 1.900 maraka iako je znao da više od 100 radnika ima presude za naplatu potraživanja.

Na ovaj način on je odobrio isplatu, odnosno izdvajanje sredstava preduzeća u druge svrhe u iznosu od 140.000 maraka, čime je onemogućio izmirenje prioritetnih potraživanja PURS-a, potraživanje radnika i drugih povjerilaca.

Blažanović je u petak demantovao ove navode policije i rekao da je sve urađeno u skladu sa zakonom.

- Tačno je da sam taj novac naplatio zaobilazim putem, ali i na moje i na plate ostalih zaposlenih plaćen je porez i sve je obavljeno u skladu sa zakonom - rekao je Blažanović i dodao da je odbio da u policiji da izjavu u vezi sa ovim slučajem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana