Na ćevapima utajio pet miliona KM

Sanja Amidžić
Na ćevapima utajio pet miliona KM

Sarajevo - Vlasnik ćevabdžinice "Mrkva" u Sarajevu Adnan Mrkva (44) i još četiri radnika tog preduzeća uhapšeni su juče u akciji Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) "Rebus".

Kako saznajemo, pored Mrkve, uhapšeni su Amel Ćapin (43), Ermin Špilja (30), Adis Biberović (31) i Arif Maliči (46) iz Sarajeva.

Oni su uhapšeni zbog sumnje da su raznim malverzacijama oštetili budžet FBiH za oko pet miliona maraka. Policija ih sumnjiči za krivična djela organizovani kriminal, utaju poreza, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, podnošenje lažne poreske prijave i pranje novca.

Prema nepotvrđenim informacijama, uhapšeni su obavljajući različite poslove u privrednim društvima "Mrkva grup" d.o.o. Sarajevo i "Mrkva" d.o.o. Sarajevo duže vrijeme prepravljali podatke u poslovnim knjigama pomenutih preduzeća i na osnovu toga prikazivali manji promet ove firme.

- U poslovne knjige su unosili lažne podatke o nabavci robe i ukupnom prometu u ćevabdžinicima. Oni su promet umanjivali i po nekoliko puta i na osnovu toga pravili lažne poreske prijave i plaćali dosta manji porez nego što je trebalo - rekao je izvor blizak istrazi.

Dodao je da je tokom istrage prikupljeno dovoljno dokaza o kriminalnim radnjama u firmi "Mrkva".

Pripadnici SIPA u okviru ove akcije pretresli su 14 lokacija na širem području Sarajeva s ciljem pronalaženja dokaza koji će biti korišćeni u krivičnom postupku.

U SIPA su juče rekli da je akcija "Rebus" rezultat višemjesečne istrage, koja je sprovedena u saradnji sa Poreskom upravom FBiH.

- Naše jučerašnje aktivnosti sprovedene su u saradnji sa policijom MUP-a Kantona Sarajevo - kazali su u SIPA.

Uhapšena lica juče su bila na kriminalističkoj obradi u prostorijama SIPA, nakon čega će u dalje postupanje biti predati Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu.

Lanac "Mrkva"

"Mrkva" je jedna od najpopularnijih ćevabdžinica u Sarajevu i imaju ukupno šest radnji na području tog grada.

Pored objekta na Baščaršiji, poslovnice "Mrkva" restorana se nalaze u naseljima Marindvor, Grbavica, Dolac Malta i Dobrinja.

Na Bulevaru branilaca Dobrinje nalazi se i "Mrkva kafe", a da li su u svim ovim objektima juče izvršeni pretresi nije potvrđeno iz policije.

 

Uhapšeni

Adnan Mrkva

Amel Ćapin

Ermin Špilja

Adis Biberović

Arif Maliči

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana