Mudžahedinov treći krvavi pohod

nezavisne.com
Mudžahedinov treći krvavi pohod

Konjic - Trgovac Saud Sultanić (39) ubijen je danas u svojoj prodavnici u selu Podorašac, kod Konjica, gdje je upucan pa nožem ili šrafcigerom izboden po tijelu i vratu, a za ovaj zločin osumnjičen je Edin Gačić (43), bivši pripadnik odreda "El Mudžahid".

Osumnjičeni, koji je rodom iz Banjaluke, a nedavno se doselio u Podorašac, u bijegu je, a mještani su u velikom strahu, jer je riječ o muškarcu koji je, kako kažu, ranije počinio dva ubistva.

Postoje tvrdnje i da su nadzorne kamere snimile ovaj zločin, nakon kojeg se ubici izgubio svaki trag.

Nezvanično saznajemo da je Gačić u jutarnjim satima, oko 7.30, naoružan puškom, navratio u prodavnicu nesrećnog muškarca, za kojeg zasad nije poznato da je imao bilo kakav sukob s osumnjičenim.

Spekuliše se da je osumnjičeni zapucao na Sultanića, a zatim ga izbo po tijelu i vratu, ali motiv još nije utvrđen. U ovom selu i na mjestu zločina juče je na sve strane bilo do zuba naoružane policije.

"U toku je lociranje E.G., osumnjičenog za ubistvo S.S. Za osumnjičenim traga policija Konjica i Specijalna jedinica za podršku iz Mostara. Više informacija o svemu biće poznato nakon privođenja osumnjičenog i obdukcije tijela žrtve", naveli su u Ministarstvu unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona. Prilikom pretresa kuće u selu Brđani, kod Konjica, koju je koristio Gačić, pripadnici Jedinice za podršku MUP-a HNK pronašli su veliku količinu eksploziva.

Za ubijenog Sultanića, iza kojeg je ostalo troje djece, mještani koje je ova tragedija naročito potresla kažu da je bio uzoran i čestit komšija i vrijedan trgovac.

Sa druge strane, u Podorašcu kažu da je Gačić bio strah i trepet, ponajviše zbog tog što je poznato da je već počinio dva ubistva. Gačić, od kojeg su se svi u ovom selu sklanjali, ubio je čak i svoju majku.

Osumnjičeni Gačić odležao je dvije trećine dvadesetogodišnje zatvorske kazne zbog dva ubistva, a potom se prije pola godine doselio u ovo mjestašce kod Konjica, što je zabrinulo mještane.

Podsjećamo da se on za vrijeme rata, tada kao tek punoljetan, priključio odredu "El Mudžahid". Nekoliko mjeseci nakon okončanja rata u BiH Gačić je ubio Banjalučanina Ismeta Gunića, inače svog saborca iz tog odreda.

Za ovo ubistvo Gačić je bio osuđen na osam godina zatvora, a kada je izdržao više od dvije trećine kazne, stekao je pravo na slobodne dopuste iz zeničkog zatvora. Nakon što je pušten na slobodan vikend, Gačić je 25. avgusta 2002. godine otišao u stan svoje majke Sifete u Zenici, koji se nalazio u Ulici Envera Šehovića, i usmrtio je. Tada je Gačić hladnokrvno u majku ispalio dva hica, što je za nju bilo pogubno. Policija ga je uhapsila nekoliko dana kasnije, a u februaru 2003. godine Kantonalni sud ga je osudio na jedinstvenu kaznu od 20 godina zatvora.

Tom kaznom Gačiću su zapravo bile objedinjene presude zbog ranijeg ubistva saborca i ubistva majke.

Nakon što je u KPZ Zenica proveo skoro 15 godina, premješten je u KPZ Bihać, gdje je izdržao ostatak kazne, a sredinom 2017. godine izašao je iz zatvora.

Zloglasni odred "El Mudžahid"

Odred "El Mudžahid" bio je jedinica Armije RBiH sastavljena od mudžahedina, stranaca i muslimana iz BiH.

Osnovana je 13. avgusta 1993. godine naredbom generala Armije RBiH Rasima Delića. Bila je u sastavu Trećeg korpusa te armije, a borila se protiv hrvatskih i srpskih snaga u vrijeme rata u BiH. Prema navodima Abu Ajama, jednog od komandanata odreda "El Mudžahid", Alija Izetbegović je komandovao jedinicom preko posrednika komandanata Trećeg i Sedmog korpusa Armije RBiH.

Ovaj odred poznat je po svojim nedjelima i igrao je ključnu ulogu u bici za Vozuću protiv Vojske Republike Srpske. Tom prilikom su počinili brutalan pokolj nad desetinama zarobljenih i ranjenih srpskih vojnika sijekući im glave sjekirama, sabljama i motornim pilama, što je natjeralo srpsko stanovništvo na masovno iseljavanje.

Zbog zločina koji su počinili pripadnici ove jedinice sudi se bivšem komandantu Trećeg korpusa Armije RBiH Sakibu Mahmuljinu, koji je optužen da nije spriječio ubistva i nečovječna postupanja pripadnika odreda "El Mudžahid" na području Vozuće i Zavidovića. Prema optužnici, pripadnici ovog odreda su od 11. do 29. septembra 1995. ubili 52 ratna zarobljenika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana