Мотоцикли »бијесни«, а возачи неискусни

nezavisne.com
Мотоцикли »бијесни«, а возачи неискусни

Сребреник, Доњи Жабар - Црна серија удеса мотоциклиста у БиХ настављена је и јуче када су повријеђене три особе, од којих двоје малољетника.

Малољетник Ч.Е. (16) из Градачца тешко је повријеђен у саобраћајној незгоди која се догодила око 14 часова на магистралном путу Тузла - Орашје, у мјесту Сребреник.

До удеса је дошло када се дјечак, возећи мотоцикл априлија њемачких таблица, сударио са голфом, за чијим воланом се налазила В.А. (33) из Сребреника.

Само један час касније сличан удес се догодио и на локалном путу Лончари, општина Доњи Жабар, у којем је такође учествовао возач двоточкаша.

Наиме, Г.К. је возећи мопед изгубила контролу над управљачем и пала у канал поред пута. Том приликом је задобила тешке тјелесне повреде, док је њена малољетна сапутница прошла са лакшим повредама.

Истражујући чињеницу да је све више саобраћајних несрећа у БиХ у којима страдају возачи "опасних летјелица на два точка" дошли смо до поражавајућег податка, а то је да мотоциклисти гину због лоше обуке.

Стручњаци у саобраћају кажу да они страдају због "самообуке" и смијешних прописа за добијање дозволе за вожњу двоточкаша.

"За добијање А категорије за управљање мотоциклом у нашој земљи довољно је свега 15 сати практичне обуке, када инструктор у покрету процјењује да ли кандидат зна да вози и да ли је заслужио дозволу", казао је Здравко Ивић, члан Управног одбора Асоцијације ауто-школа БиХ.

Према његовим ријечима, уколико имате Б категорију онда не полажете тестове, већ након положене практичне обуке и теоретског испита сједате на мотоцикл који пожелите.

"Значи, имате право да возите мотоцикле од оних најспоријих па до најбржих на свијету. Тек што је постао пунољетан вози двоточкаша од 1.000 кубика, знате шта то ради возачу?! Ако има отворене џепове све му попара. Исто тако мало више гаса и за трен скине мотоциклисту са себе", наглашава Ивић.

Додао је да се у посљедње вријеме дозвола за управљањем мотоциклом може купити и то за мале паре.

"Систем је угушен. Сада се иде оном теоријом који ће инструктор јефтиније продати дозволу за вожњу како А, тако и Б категорије. Више се ни тих 15 сати не поштује", каже Ивић.

Како додаје, одавно упозоравају да се закон мора мијењати јер се мотоциклисти фактички самообучавају.

"Када је у питању А категорија, ми смо преписали закон који је био прије 100 година, кад се нашом земљом кретало више запрежних кола него возила. Треба нови закон, којим би се направило више поткатегорија у А категорији, односно разврстати кубикаже мотоцикла по старости возача", појашњава Ивић.

Подсјећамо да је само у протекла два мјесеца погинуло око 15 мотоциклиста, а на десетине их је задобило теже или лакше тјелесне повреде, и то махом младићи.

Према подацима Федералне управе полиције, у јулу ове године на подручју ФБиХ погинула су четири мотоциклиста, док је 39 задобило теже или лакше повреде, а у истом периоду прошле године било је свега четворо повријеђених. У првих шест мјесеци на подручју ФБиХ погинуло је 10 мотоциклиста, а 135 је повријеђено.

Из МУП-а РС су нам казали да су у првих шест мјесеци ове године смртно страдала три мотоциклиста, док их је 47 задобило повреде.

 Стравичне трагедије мотоциклиста у августу  

- Бајкер Амел Плеханџић (27) из Горњих Колиба погинуо је у уторак у мјесту Лужани

- Мотоциклиста Невен Калесић (23) и његов сапутник Хаско Синановић (23) погинули су 12. августа у тузланском насељу Злоковац

- Сарајлија А.Х. (40), возећи мотоцикл сузуки, погинуо је 2. августа у Блажују, код Мостара

- Ж.Ф. (61) из Прњавора, возач мопеда, погинуо је 2. августа на регионалном путу Прњавор - Добој

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана