Мостар: Ухапшен краљ превара из Хрватске

Г. О.
Мостар: Ухапшен краљ превара из Хрватске

Мостар - Припадници Државне агенције за истраге и заштиту (SIPA) на подручју Мостара ухапсили су познатог хрватског преваранта Радована Штетића (55).

У SIPA су рекли, наводећи иницијале, да је Штетић приведен у уторак увече на основу потјернице Интерпола Загреб, због сумње да је починио кривично дјело злоупотреба положаја и овлашћења.

- Послије криминалистичке обраде Штетић је у сриједу увече предат Суду БиХ на даље поступање ради екстрадиције - рекли су у SIPA.

Они су додали да настављају рад на овом предмету ради расвјетљавања свих околности у вези са боравком Штетића и пружањем му уточишта на територији БиХ.

Штетића, којег хрватски медији називају краљем превара, полиција тражи због суђења које му се води пред Жупанијским судом у Загребу, заједно са Јосипом Клемом. Према оптужници, њих двојица су проневјерили 3,2 милиона куна (више од 400.000 евра).

Штетић се сумњичи да је за Клема проналазио људе, који су затим оснивали разна трговачка друштва. Тим трговачким друштвима, односно људима које је Штетић "поставио" на руководећа мјеста, "Клем секјурити" исплаћивао је новац за фиктивне услуге.

Након што новац буде исплаћен, Штетић га је, како се сумња, подизао и враћао Клему. На тај начин проневјерили су 3,2 милиона куна.

Штетић је више пута хапшен због превара, а крајем прошле године осуђен је на три године затвора због тога што је организовао групу од 15 људи која се бавила преварама и фалсификовањем исправа.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана