Монструозни злочин шокирао Зворник и цијели регион: Ујак и ујна убили дјечака

Сања Амиџић
Монструозни злочин шокирао Зворник и цијели регион: Ујак и ујна убили дјечака

Зворник - Мијат Станкић (38) из Зворника и његова невјенчана супруга Фатима Дурак (34) убили су двадесетомјесечног Станкићевог сестрића и његово тијело закопали у шуму.

Они су јуче признали полицији да су монструозни злочин, који је шокирао не само Зворник већ читав регион, починили прошле седмице у селу Доња Каменица код Зворника.

Незапамћено убиство откривено је након што је отац дјечака, Слађан Редић 18. августа ове године полицији пријавио  нестанак дјетета. Према пријави малишан је у ноћи између 16. и 17. августа отишао са ујном Фатимом од куће своје баке  и више се нису појављивали.

Полиција је након тога започела опсежну истрагу. У Живиницама су пронашли Фатиму Дурак али са њом није било дјечака. Тада је испричала да малишан није са њом и да је мртав након чега је ухапшена. Одмах послије ње слободе је лишен њен невјенчани супруг Мијат Станкић.  На саслушању у бијељинској полицији заједно су признали стравично убиство двадесетомјесечног дјечака. Они су тада рекли да су тијело дјечака закопали у своју шуму.

Шта је мотив монструозног злочина јуче нико са сигурношћу  није могао да каже. Више детаља о овом случају биће познато наредних дана послије детаљне истраге.

Како сазнајемо, дјечак је са млађим братом живио код баке јер их је мајка напустила а отац Слађан Редић није могао да се брине о њима јер је запослен.

- Када је их је мајка оставила због болести Центар за социјални рад Зворник за њиховог старатеља одредио је оца, међутим он ради па се није могао бринути о дјеци након чега је поменута институција за њиховог новог старатеља одредила баку по мајци. У тој кући гдје су они живјели са њима су били ујак Мијат и ујна Фатима. Отац Слађан редовно је обилазио дјецу и доносио им намирнице потребне за живот - казао је извор близак истрази.

Отац је изјавио да је сина посљедњи пут видио у суботу, 13. августа.

- У сриједу, 17. августа, ујутро чуо сам да је Фата отишла од куће и однијела дијете. Наводно је виђена на путу за Живинице али без дјетета. Дан касније сам полицији пријавио нестанак  - казао је Редић.

Потресена бака Милена Станкић јуче је кратко рекла да њена снаха није у селу разговарала ни са ким те да је имала велики утицај на њеног сина.

Према ријечима мјештана Каменице, Фатима је код Мијата доселила прије неколико мјесеци и често се виђала кроз село како у колицима вози млађег дјечака.

- Ништа није указивало на то да би она и Мијат могли нешто лоше да учину тој дјеци. Мијат је старијег дјечака често чувао јер је бака Милена болесна. Његова сестра послије рођења двоје дјеце напустила је супруга јер је наводно била психички обољела због чега се није могла бринути о дјечацима - казала је једна од комшиница која није жељела да јој објавимо име.

Ово нажалост није једини случај злочина над дјецом које су починили њихови родитеља или родбина. Само током ове и прошле године полиција у БиХ открила је четири случаја у којима је усмрћено седморо дјеце.

Током јануара 2016. у Добоју је ухапшена Војкана Богојевић из Трњана код Добоја због сумње да је у том граду  усмртила двоје новорођенчади које је родила њена ментално болесна кћерка Сања Богојевић. Истрагом је утврђено да је Војкана прво тек рођено унуче убила у септембру 2011. године а друго у јулу 2013. године. Њена кћерка Сања породила се и трећи пут у априлу 2015. године и она је сама усмртила своје тек рођено дијете.

Очух и мајка Салих Арнаутовић и Ена Липа одговарали су  за убиство четворогодишњег Смаје Ћесира 2014. године у Сарајеву. Заједно с њима ухапшени су дјечакови бака и дједа, Мунира и Емир Липа. Они су недавно у сарајевском кантоналном суду осуђени на 85 година затвора због овог злочина, а пресуду је почетком године потврдио и Врховни суд Федерације БиХ. Арнаутовић и Ена Липа осуђени су на по максималних 40 година затвора. Бака и дједа, Мунира и Емир Липа су осуђени на по двије и по године затвора због насиља у породици и наношења лакших повреда. 

Крајем прошле године у Крупи на Уни ухапшена је Далиборка Радуловић (39) из овог града због сумње да је  у породичној кући у том граду након порођаја убила новорођену кћерку. У септембру исте године у Приједору је ухапшена Драгана Грбић (48) због сумње да је починила двоструко чедоморство. Терете је да је прво новорођенче  усмртила 2011. године након порођаја у својој породичној кући у том граду. Исти злочин она је поновила и 2013. године.

Насиље у породици

Према подацима Министарства унутрашњих послова Републике Српске од 2010. до краја 2013. године  почињено  је 126 убистава у породици од чега су 68 жртава биле жене док је нешто мањи број био убијене дјеце и мушкараца. Породично насиље један је од проблема који је постао све учесталији на подручју БиХ.

Ексхумација

У Центру јавне безбједности Бијељина, наводећи иницијале осумњичених, казали су да су М. С. и Ф. Д. јуче уз извјештај у даље поступање предати Окружном тужилаштву Бијељина.

- Дежурни тужилац наредио је ексхумацију тијела након чега ће бити урађена обдукција ради утврђивања узрока смрти - казали су у бијељинској полицији. Додали су да се осумњичени терете за тешко убиство.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана