Милићи: Погинуо рудар

Небојша Томашевић
Милићи: Погинуо рудар

Милићи - Рудар Зоран Дукић (44) је погинуо, а Теуфик Мемишевић (49) тешко је повријеђен у одрону руде у јами "Браћан" рудника "Боксит" у Милићима, у мјесту Палеж код Милића.

Трагедија се догодила у уторак око 20.35 часова у вријеме када су рудари радили са специјалним алатима за бушење.

Повријеђеног рудара су послије 15 минута од пријаве несреће извукле колеге, које су ту стигле након што су позване у помоћ.

Мемишевић је превезен у Дом здравља у Милићима, а затим у Медицински центар у Зворнику, послије чега је упућен на лијечење у Универзитетско-клинички центар Тузла.

Тијело настрадалог Дукића извучено је убрзо након што је  затрпан рудом.

Из ЦЈБ Бијељина, наводећи иницијале рудара Дукића и Мемишевића, саопштено је да је до несреће дошло на дубини од око 300 метара. Казали су да је један рудар преминуо на мјесту након што га је затрпала руда.

Истакли су да је обавијештено и Окружно тужилаштво у Источном Сарајеву, које је руководило увиђајем и води истрагу о узроцима несреће.

Према незваничним информацијама, на рудара је пала руда у облику плоче од око једног кубног метра, са око три метра висине.

- Та плоча пала је рудару Дукићу директно на главу и усмртила га. Другог рудара су ударили дијелови те плоче - рекао је извор близак истрази.

Из компаније "Боксит" у Милићима саопштено је да се несрећа догодила тако што се дио руде са стропа обрушио на два радника, који су радили чекићима за бушење на челу радилишта.

- Погинули Зоран Дукић по занимању је био КВ радник рударске струке, са више од 11 година радног стажа, од чега десет година на пословима јамског радника. Он је недавно почео да ради у  компанији. Повријеђени Теуфик Мемишевић има више од 12 година радног стажа на пословима јамског копача - наводи се у саопштењу компаније "Боксит".

Навели су да су обојица рудара искусни радници и радили су на уобичајеним пословима на начин како се то чини у подземној експлоатацији.

- Надлежни органи ће утврдити шта је стварни узрок несреће. Радови у јами изводе се према пројектној документацији и упутствима о раду и до сада није било инцидентних ситуација - рекли су у Компанији "Боксит" из Милића.

Казали су да је ово у 55 година дугој историји компаније друга несрећа у којој је неко од радника погинуо у непосредној рударској производњи.

Погинули Зоран Дукић у руднику "Боксит" Милићи запослио се прије два мјесеца. Као рудар је радио и у Африци и  Гвинеји. Иза њега су остали супруга и двоје дјеце, кћерка и син, обоје средњошколци.

Повријеђени

Повријеђени Теуфик Мемишевић задржан је на лијечењу у Универзитетско-клиничком центру у Тузли.

Он је задобио повреде грудног коша, прелом лијеве руке и лијеве ноге.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана