Mili Radišiću tri godine zatvora

Nebojša Tomašević
Mili Radišiću tri godine zatvora

Banjaluka - Većinski vlasnik "Medicinske elektronike" Mile Radišić, te Dragan Cerovac, Nikica Bajić i Željko Katalina osuđeni su u petak u banjalučkom Okružnom sudu na ukupno deset godina zatvora zbog zloupotreba počinjenih manipulacijom akcijama ovog preduzeća, čime je Republika Srpska oštećena za oko 1,1 milion maraka.

Radišić je osuđen na tri godine, a Cerovac, koji je obavljao funkciju šefa Odjeljenja za upravljanje hartijama od vrijednosti u IRB-u RS, na tri godine i šest mjeseci zatvora. Bivši direktor ME Željko Katalina osuđen je na tri godine, a bivši radnik IRB-a i član UO ME Nikica Bajić na šest mjeseci zatvora zbog manipulacija cijenama akcija ME.

Presudu je izreklo vijeće kojem je predsjedavala sudija Vesna Stanković-Ćosović.

Vijeće je donijelo rješenje kojim se poništava ugovor kojim je Radišić kupio akcije "Medicinske elektronike" te naložilo da se one vrate u vlasništvo Republike Srpske.

Prema navodima u presudi, Radišić je podstrekavao Cerovca, Katalinu i Bajića da počine zloupotrebu i manipulišu cijenama akcija ME kako bi on što jeftinije kupio ovo preduzeće. Radišić i ostali su po prethodnom dogovoru u više navrata manipulisali akcijama i stvarali privid trgovanja kako bi snizili pojedinačnu vrijednost akcije. Oni su na taj način snizili cijenu akcije sa 0,45 na 0,05 maraka po akciji. Na osnovu toga Radišić je po nižoj cijeni od realne kupio 34 odsto kapitala ME za oko 180.000 maraka i tako oštetio budžet RS za 1.143.187 maraka. Navodi se da je Radišić podstrekavao Cerovca da zloupotrebom službenog položaja omogući da IRB RS prihvati njegovu javnu ponudu i da on kupi akcije ME po cijeni od 0,05 maraka. Takođe se tereti da je podstrekavao Katalinu da utiče na male akcionare da prodaju svoje akcije.

Predsjednik sudskog vijeća Vesna Stanković-Ćosović kazala je da vijeće smatra da je Specijalno tužilaštvo RS dokazalo navode izmijenjene optužnice u ponovljenom suđenju.

 

Više detalja pročitajte u štamanom ili elektronskom izdanju "Glasa Srpske"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana