Milan Simić prva žrtva u Srpskoj zbog paljevine korova

Goran Obradović
Milan Simić prva žrtva u Srpskoj zbog paljevine korova

Zvornik - Milan Simić (63) iz Zvornika prva je žrtva u RS koja je ove godine nastradala prilikom paljenja korova.

Nastradali je u četvrtak oko 14 časova otišao do svoje njive u selu Zelinje, kako bi je iskrčio, očistio i zapalio korov.

Njegove komšije kažu da je pokojni Simić svake godine to radio i da nije bilo nikakvih problema, sve do kobnog četvrtka.

- Dok je palio travu i korov, duvao jak vjetar i nije mogao više da kontroliše vatru. Čuo sam da je plamen prvo zahvatio odjeću i kosu, a onda i čitavo tijelo - ispričao je jedan od Simićevih komšija. Kako kaže, Simićev rođak, kada je vidio šta mu se dogodio, od šoka je doživio infarkt.

U Centru javne bezbjednosti Bijeljina rekli su, navodeći inicijale, da ih je u 15.30 časova Vatrogasna jedinica Zvornik obavijestila da je došlo do požara u kojem je nastradala jedna osoba.

- Na lice mjesta izašao je i mrtvozornik, koji je obavio spoljni pregled tijela i utvrdio da nema tragova nasilja i da se radi o zadesnoj smrti, koja je nastupila od gušenja dimom - rekli su u policiji.

Simićev komšija kaže da je nastradali bio veoma dobar čovjek i domaćin, koji je uvijek bio tu da pomogne.

- Radio je kao putar cijeli život i prije nekoliko godina otišao je u penziju. Bio je veoma vrijedan, iako je imao nekih zdravstvenih problema, i uvijek je nešto radio oko kuće i na livadama - ispričao je on i dodao da je Simiću prije više od 15 godina umrla supruga, te da ima kćerku koja se udala i sina koji je živio s njim.

U Vatrogasnoj jedinici Zvornik rekli su da im je oko 15 časova prijavljen požar i da je na lice mjesta upućeno jedno vozilo sa dva vatrogasca.

- Požar je ugašen oko 16.40 časova, a vatra je prijetila da se proširi na kuće u blizini - rekli su vatrogasci.

Ove godine 11. aprila u FBiH u selu Podići kod Drvara nastradao je Bogdan Novaković (83) kada je zapalio korov 300 metara od kuće. Obdukcijom je utvrđeno da je Novaković nastradao gušenjem gustim dimom.

Apel policije

Portparol Centra javne bezbjednosti Bijeljina Aleksandra Simojlović rekla je da apeluju na sve građene da strogo vode računa prilikom paljenja vatre na otvorenom prostoru.

- Posebno treba obratiti pažnju prilikom paljenje vatre u blizini šumskih kompleksa, kao i u samoj šumi, gdje dolazi do nekontrolisanog širenja vatre koja prelazi u požar sa nesagledivim posljedicama - istakla je Simojlovićeva.

 

Izbjegnuta tragedija

Trebinjski vatrogasci su 11. aprila brzom intervencijom spriječili širenje požara na stambene objekte u naselju Rastoci i tako spriječili tragediju.

U Teritorijalnoj vatrogasnoj jedinici Trebinje je potvrđeno da je požar izbio zbog nesavjesnog paljenja korova u blizini kuća. Od vatre su spasene i košnice koje su se nalazile u neposrednoj blizine paljevine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana