Mekić priznao da je htio ubiti djevojku

Nebojša Tomašević
Mekić priznao da je htio ubiti djevojku

Sarajevo - Edin Mekić zvani Meka iz Sarajeva, kome ponovo sude za pokušaj ubistva bivše djevojke Anese Andrešković, voljan je da prizna krivicu ukoliko uspije da se sa tužilaštvom dogovori o sporazumu i visini kazne predviđene za ovo djelo.

Mekić je u prvostepenom postupku bio osuđen na godinu i sedam mjeseci, ali je tu presudu ukinuo Vrhovni sud FBiH i slučaj vratio na novo suđenje.

Advokat optuženog Omar Mehmedbašić juče je u Kantonalnom sudu u Sarajevu potvrdio da pregovaraju sa tužilaštvom o zaključenju sporazuma o priznanju krivice.

Mehmedbašić je od suda zatražio pauzu od 20 dana kako bi se nagodili sa tužilaštvom.

Nezvanično saznajemo da u ovom slučaju tužilaštvo neće pristati na kaznu manju od ranije izrečene, dok odbrana smatra da Mekić treba da bude blaže kažnjen.

Prema optužnici, Mekić je bivšu djevojku pokušao da ubije 29. avgusta 2015. godine u zajedničkom stanu u sarajevskom naselju Koševo brdo jer je ona željela da raskine s njim.

U optužnici se navodi da su se oni toga dana prvo posvađali, te je Mekić prvo udario šakom u leđa Andreškovićevu, nakon čega je ona pala i zadobila lakše povrede.

Djevojka je potom spakovala svoje stvari i krenula da izađe iz stana. Međutim, u tom trenutku Mekić je zgrabio makaze koje su mu se našle pri ruci, ubo je u leđa i otišao. Djevojka je prebačena u bolnicu "Koševo", gdje joj je konstatovana povreda opasna po život. Kasnije se oporavila od ovih povreda.

Tokom ranijeg suđenja Andreškovićeva je izjavila da je s Mekićem u vanbračnoj zajednici živjela devet mjeseci, te da još prema njemu gaji emocije. Svi u sudnici su bili iznenađeni kada je rekla da ga voli i da bi željela da nastavi život s njim nakon izlaska iz zatvora iako se Mekić još nije razveo od bivše žene. On je tada izjavio da ju je slučajno ubo i da je još voli.

Propusti

Prvostepena presuda Edinu Mekiću ukinuta je po žalbi Kantonalnog tužilaštva, koje se žalilo na bitne povrede odredaba krivičnog postupka.

U žalbi je navedeno da je Kantonalni sud iz presude izostavio namjeru optuženog da ubije Anesu Andrešković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana