Markoviću 13 godina robije zbog ubistva poznanika na zboru

Nebojša Tomašević
Markoviću 13 godina robije zbog ubistva poznanika na zboru

Doboj - Dejan Marković (24) iz Teslića osuđen je u Okružnom sudu u Doboju na 13 godina zatvora zbog ubistva Milana Ilinčića (38) iz Teslića, kojeg je pijan izbo čakijom.

Zločin se dogodio 5. avgusta prošle godine oko 00.50 časova tokom  narodnog zbora kod manastira Liplje u blizini Teslića. Ubistvu je prethodila svađa između Markovića i Ilinčića pored točionice za pivo ispod jednog od šatora.

Prema presudi Marković je ubistvo počinio u stanju bitno smanjene uračunljivosti jer je bio teško pijan. Navodi se da je on u vrijeme počinjenja zločina u krvi imao 2,34 promila alkohola usljed čega nije mogao adekvatno da upravlja svojim postupcima.

- Tokom svađe Marković je čakijom s oštricom dugom 8,5 centimetara zamahnuo prema Ilinčiću u namjeri da ga usmrti. Ubo ga je više puta u grudi i tom prilikom isjekao mu je grudnu aortu, a jedan ubod završio je u srčanoj kesi. Usljed teških povreda i unutrašnjeg krvarenja iz aorte Ilinčić je preminuo na licu mjesta - navodi se u presudi.

Marković je bio poznat po činjenju sličnih krivičnih djela, a prije ubistva Ilinčića osuđen na uslovnu kaznu jer je početkom 2018. godine nožem izbo prijatelja Darka P (33). Tokom svađe on je  druga ubo više puta u stomak, grudni koš i podlakticu. Na sreću Darko P. je taj napad preživio. Marković se sam prijavio policiji i ispričao šta se desilo. Nakon toga policija je kod kuće pronašla izbodenog Darka P., odvezla ga u bolnicu i na taj način mu spasila život. Ispostavilo se da je imao unutrašnje krvarenje od kog bi sigurno podlegao da mu na vrijeme nije ukazana ljekarska pomoć.

Zbog ovog napada Teslićani su poslije ubistva na zboru na društvenim mrežama bili ogorčeni na rad pravosudnih organa. Nekoliko mještana Teslića je na društvenoj mreži “Fejsbuk” istaklo da bi ubijeni Ilinčić bio živ da je Marković valjano procesuiran za raniji napad i da je dobio adekvatnu kaznu, a ne uslovnu osudu.

Mještani sela Gornje i Donje Liplje su nakon zločina su isticali da je Marković iz čista mira nasrnuo na svoju žrtvu.

Pritvor

Nakon izricanja presude vijeće dobojskog Okružnog suda produžilo je pritvor Dejanu Markoviću u kom se nalazi od 5. avgusta prošle godine. Vrijeme koje je proveo do sada iza brave biće mu uračunato u izrečenu zatvorsku kaznu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana