Marjana Vučković ponovo odustala od priznanja krivice

Nebojša Tomašević
Marjana Vučković ponovo odustala od priznanja krivice

Banjaluka - Tržišni inspektor RS Marjana Vučković iz Banjaluke, optužena za primanje 500 KM mita, juče je u banjalučkom Okružnom sudu odustala od sporazuma o priznanju krivice koji je zaključila sa Specijalnim tužilaštvom RS.

 

Tim sporazumom bilo je predviđeno da joj sud izrekne osam mjeseci zatvora i 50.000 maraka novčane kazne. Ovo je drugi sporazum koji je zbog ovog djela zaključila Vučkovićeva. Prvim sporazumom bilo je predviđeno da bude osuđena na godinu zatvora i 30.000 maraka novčane kazne. Taj sporazum je na njenu molbu zbog bolesti izmijenjen pa je zatvorska kazna smanjena, a povećan iznos novčane kazne.

Branilac Vučkovićeve advokat Milenko Tomić na ročištu o razmatranju sporazuma o priznanju krivice je istakao da je ona od sporazuma odustala zbog psihičkih problema.

Specijalni tužilac Slobodan Ćelić je kazao da je postupak Vučkovićeve izigravanje tužilaštva i pravosuđa.

- Vučkovićeva je odmah po otkriću izrazila želju da zaključi sporazum, a kao uslov tražila je da ne ide u pritvor. Izašli smo joj u susret pa je zaključen sporazum na godinu zatvora i 30.000 maraka. Nakon toga nas je zamolila da smanjimo zatvorsku kaznu, a povećamo novčanu jer je bolesna i ima bolesnu majku o kojoj mora brinuti. Pristali smo i na to, a sad odustaje od svega - rekao je Ćelić.

Vučkovićeva je naglasila da je ona pretrpjela veliki šok i da ide kod psihijatra.

- Pod stresom sam pristala na sporazum. Sad želim da na suđenju priznam krivicu - rekla je Vučkovićeva.

Prema optužnici, Vučkovićeva je tokom inspekcijske kontrole u jednoj prodavnici u Banjaluci zatražila od vlasnika određeni novčani iznos da bi sačinila uredan zapisnik o kontroli. Nakon što vlasnik na to nije pristao, ona je sačinila zapisnik o utvrđenim nepravilnostima te izdala prekršajni nalog od 800 KM. Poslije izdavanja naloga ona je od vlasnika prodavnice zatražila i primila mito od 500 maraka, a za uzvrat obećala da će na sudu pobiti svoj prekršajni nalog.

Pištolj

Marjana Vučković je u banjalučkom Okružnom sudu ispričala da joj je u vrijeme hapšenja jedan od uniformisanih istražilaca uperio pištolj u glavu i držao je na nišanu na ulici.

- To je za mene bio veliki šok i stres. Drugi su mu govorili da skloni oružje, ali me on držao na nišanu - rekla je Vučkovićeva.

Specijalni tužilac Slobodan Ćelić istakao je da se Vučkovićeva na prvom ispitivanju nije žalila na ove okolnosti.

 

Inspektori

 

Orelj

Suspendovani inspektor Poreske uprave RS Željko Orelj iz Banjaluke osuđen je na dvije godine i šest mjeseci zatvora 8. decembra prošle godine u banjalučkom Okružnom sudu zbog primanja mita. Izrečena mu je i novčana kazna od 5.000 maraka i mjera zabrane rada u inspekcijskim organima u narednih pet godina i to zbog bojazni da će ponoviti krivično djelo.

 

Nikić i Blagojević

Inspektori Poreske uprave RS Dragan Nikić (50) iz Doboja i Saša Blagojević (36) iz Bijeljine osuđeni su u banjalučkom Okružnom sudu na po dvije godine zatvora zbog primanja mita od 15.000 maraka. Presuda im je izrečena u septembru 2014. godine.

 

 

Komljenović

Desimir Komljenović (61) iz Kneževa u oktobru 2011. godine pravosnažno je osuđen u Vrhovnom sudu Republike Srpske na deset mjeseci zatvora zbog primanja mita.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana