Manjkava optužnica poslala graničara na slobodu

N. T.
Manjkava optužnica poslala graničara na slobodu

Sarajevo - Bivši komandir Granične policije BiH Emir Dudo (44) u žalbenom postupku u Sudu BiH zbog manjkavosti optužnice oslobođen je krivice za zloupotrebu službenog položaja, odnosno krađu točkova sa službenog "golfa 7".

Prvostepenom presudom Dudo je bio osuđen na šest mjeseci zatvora i izrečena mu je zabrana obavljanja funkcije komandira Granične policije u trajanju od dvije godine. Međutim, ta presuda je ukinuta i postupak je vraćen na novo suđenje. Prema objašnjenju predsjedavajućeg Apelacionog vijeća Suda BiH Senadina Begtaševića, u ovom slučaju nije dokazano pribavljanje nezakonite koristi, nanošenje štete i oduzimanje prava.

- Optužnica nije sadržavala određenje nastale štete, kao ni namjeru da se pribavi korist kao obilježje krivičnog djela. U optužnici nije bilo zakonskih elemenata krivičnog djela koje su optuženom stavljene na teret - kazao je Begtašević.

Dudo je tako oslobođen krivice da je krajem 2016. godine u jedan auto-servis u Foči dovezao službeno vozilo "golf 7" i naredio radnicima da sa tog automobila skinu nove gume sa felgama i namontiraju ih na "golf 6" vlasništvo njegovog oca.

Prvostepenom presudom od Dude su bili oduzeti točkovi koje je ukrao sa službenog vozila i bio je obavezan da plati troškove krivičnog postupka od 400 maraka. Prema optužnici Tužilaštva BiH, Dudu terete da je prisvojio pokretne stvari, koje su mu bile povjerene u službi u institucijama BiH. Na taj način počinio je krivično djelo pronevjera u službi. Ovaj slučaj otkriven je krajem 2016. godine kada je službeni "golf" osvanuo na klocevima bez točkova u Foči. Na početku se sumnjalo da su lopovi tokom noći ukrali točkove i pobjegli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana