Mamić ranjen na očevom grobu

Sanja Amidžić
Mamić ranjen na očevom grobu

Tomislavgrad - Savjetnik i bivši izvršni potpredsjednik Fudbalskog kluba Dinamo iz Zagreba Zdravko Mamić juče je ranjen u nogu iz vatrenog oružja na obilježavanju godišnjicu smrti svoga oca u mjestu Zidine kod Tomislavgrada.

Prema nepotvrđenim informacijama na njega su pucala dva napadača. Ispalili su više hitaca iz vatrenog oružja ali ga je samo jedan pogodio načinivši mu prostrelnu ranu na desnoj natkoljenici. Ljekarska pomoć ukazana mu je u Domu zdravlja Tomislavgrad a Mamić se poslije tri sata u ovoj zdravstvenoj ustanovi na vlastiti zahtjev odvezao svojim automobilom na dalje liječenje u Hrvatsku.

Direktor Doma Zdravlja u Tomislavgradu Ivan Bagarić izjavio je da Mamić ima ranu na desnoj natkoljenici  da kost nije oštećena ali da se tretira kao teža povreda.

Mamić je juče izjavio da je izbjegao smrt i da je u redu. O motivima napada nije želio da razgovara.

Zdravkov brat Zoran Mamić izjavio je za hrvatske medije da je u trenutku napada na okupu bilo 40 članova porodice, a među njima i djeca.

- Napadači su iskočili iz grmlja i nasumce ispalili pet ili šest metaka. Jedan je pogodio Zdravka, a jedan je oštetio automobil. Ovo se moglo očekivati, vjerovatno se radi o huliganima - kazao je Mamić i dodao da mu je brat Zoran rekao da ga ništa ne može slomiti da danas putuje u Albaniju.

Popularni Maminjo ranjen je oko podneva a juče su se pojavile dvije verzije ovog slučaja. Prema prvoj Mamić je napadnut pred očima oko 40 svojih rođaka koji su došli na obilježavanje godišnjice smrti njegovog oca. Navodno kada je izlazio iz kapele ispred njega pojavile su se dvije naoružane i maskirane osobe koje su ispalile više hitaca od kojih ga je pogodio jedan nakon čega su se pobjegli.

Međutim, nekoliko časova kasnije iz policije pojavila se drugačija verzija priče po kojoj je Mamić upucan čim je stigao na groblje.

- Napad se dogodio odmah nakon što je izašao iz vozila. On je osjetio snažnu bol u predjelu noge kao da ga je nešto opeklo - rekli su u policiji Ministarstva unutrašnjih poslova Livanjskog kantona.

Sličnu verziju potvrdio je i Zdravkov rođak Miro Mamić koji je u trenutku napada bio na licu mjesta.

- Došli smo s četiri automobila. Vozio sam zadnji. Čim je izišao iz auta Zdravko je pao. Pucnjavu nisam čuo. Mislio sam da je pozlilo njegovoj majci, a potom sam uočio krv na njegovoj nozi. Podvezali smo mu ranu majicom i pošli prema Tomislavgradu dok nismo sreli Hitnu koja je išla prema nama - ispričao je Mamić, dodajući kako su napadači očito čekali nekoliko dana jer su pripremili sačekušu, a nisu znali kada će doći Zdravko koji svake godine posjećuje ovo mjesto.

Policija sumnja se da je u Mamića pucano iz snajperske puške sa prigušivačem a da je iza obarača bio profesionalac koji je do lica mjesta stigao pješke i pripremio sačekušu. Do zaključenja ovog broja "Glasa Srpske" zbog napada na Mamića niko nije bio uhapšen.

Ovaj napad, koji je bio četvrti u posljednje tri godine na Mamića, osudilo je rukovodstvo Dinama.

- Atak je planiran i radi se o nastavku napada na Mamića koji su počeli još 2014. godine - saopštili su iz FK "Dinamo".

Prvi napad bio je 22. marta 2014. na derbiju Hajduka i Dinama. Tada se Mamić sukobio sa legendarnim igračem Hajduka Ivom Begom. Na toj se utakmici svađao se i sa Ljubom Pavasovićem, a potom je nakon slavlja drugog gola Dinama na njega krenuo Bego. Mamić je tada dobio i udarac u glavu.

Prošle godine kada su Mamić i njegov advokat Čedo Prodanović došli su pred Prekršajni sud upravo zbog tuče s Begom i izašli iz automobila, prema njima su poletjele dimne bombe, signalne rakete i boce koje su oštetile jedan od parkiranih automobila.

Mamića je prije dva mjeseca dok je u društvu porodice i prijatelja šetao rivom u Bolu na Braču, udario šakom u glavu mladić (22). Od siline udarca pao je u more Napadača koji je bježao stigli su i uhvatili su Mamićevi prijatelji.

Rodna gruda

Naselje Zidine kod Tomislavgrada na kojem je ranjen Mamić rodno je selo njegovog pokojnog oca. Smješteno je na vrlo nepristupačnom terenu sa mnogo puteljaka i kozijih staza. Granica sa Hrvatskom mjeri se u metrima.

Mamić je juče došao na groblje  sa više članova uže i šire porodice kako bi obilježio godišnjicu očeve smrti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana