Malverzacijama došao do 42.000 KM

S. A.
Malverzacijama došao do 42.000 KM

Banjaluka - Banjalučanin M. V. (48) prijavljen je Okružnom tužilaštvu u tom gradu zbog sumnje da je kao direktor jedne banjalučke firme raznim malverzacijama nezakonito prisvojio oko 42.000 maraka.

Prema policijskom saopštenju, on se tereti da je od 2013. do 2015. godine u svojstvu direktora firme podizao novac sa transakcijskog računa preduzeća, a utrošak nije opravdao, čime je preduzeću pričinio materijalnu štetu od 14.500 KM.

- On se sumnjiči da je u istom periodu i prodao robu koja je u knjigovodstvu preduzeća evidentirana na stanju, a za nju nije dostavio fakture na knjiženje. M. V. je i na taj način preduzeću pričinio materijalnu štetu od oko 26.000 KM, a za pomenuti iznos sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist - objasnili su u banjalučkoj policiji.

Prema njihovim riječima, osumnjičeni je i u toku 2014. godine doveo u zabludu jednu firmu iz Teslića kada je sačinio predračun za isporuku šest akumulatora u ukupnom iznosu od oko 1.200 KM po kojem je izvršena uplata. Međutim, ugovorena roba nije isporučena.

Osumnjičeni M. V. tereti se za krivična djela pronevjera, poslovna prevara, te falsifikovanje ili uništavanje poslovnih ili trgovinskih knjiga i isprava.

Prema Krivičnom zakonu RS, za počinjeno krivično djelo poslovna prevara može se izreći kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, zavisno od visine štete.

- Za pronevjeru, zavisno od štete, takođe se može izreći kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, dok je kazna zatvora za falsifikovanje i uništavanje službenih isprava od tri mjeseca do pet godina - stoji u Krivičnom zakonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana