Mahinacijama postao većinski vlasnik Evropskog univerziteta u Brčkom

S. A.
Mahinacijama postao većinski vlasnik Evropskog univerziteta u Brčkom

Brčko - Tužilaštvo Brčko distrikta podiglo je optužnicu protiv Nedeljka Stankovića zbog sumnje da je kao suosnivač Evropskog univerziteta u Brčkom zloupotrebom prava postao većinski vlasnik ove obrazovne ustanove.

Optužnica Stankovića tereti da je bez znanja ostalih suosnivača Univerziteta 2011. godine uplatio povećanje vlasničkih uloga koja su mu u narednom periodu omogućila potpuno preuzimanje vlasničkih i upravljačkih prava na pomenutom univerzitetu.

Policijskom istragom je utvrđeno da je optuženi u pomenutom periodu izvršio nezakonite promjene prava nad vlasničkim udjelima. Naime, on je pri povećanju kapitala Evropskog univerziteta u Brčkom sa 2.000 na 5.000 maraka na svoje ime uplatio znatno veći iznos nego na račune ostalih suosnivača.

- Optuženi je bez znanja ostalih suosnivača na svoje ime uplatio iznos od 1.900 maraka, dok je na ime ostalih suosnivača uplatio 1.100 maraka. Na taj način Stanković je sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist u vidu povećanja vlastitog udjela sa 55 na 60 odsto. Ovom zloupotrebom prava došlo je do umanjenja udjela ostalih suosnivača - navodi se u optužnici.

Stanković se tereti da je u ovom postupku u propisanim obrascima naveo da posjeduje državljanstvo BiH, iako se tog državljanstva odrekao prije deset godina pred nadležnim ministarstvom.

Tužilaštvo Brčko distrikta tereti Stankovića za krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlašćenja, te ovjeravanje neistinitog sadržaja.

Tužilaštvo iz Brčkog dostavilo je optužnicu nadležnom sudu, koji ju je u potpunosti potvrdio.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana