Лукач: Напад извршио Нердин Ибрић ФОТО

Небојша Томашевић фото: zvonikdanas
Лукач: Напад извршио Нердин Ибрић ФОТО

Бијељина - Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач потврдио је Срни да је терористички напад на полицијску станицу у Зворнику извршио Нердин Ибрић, рођен 1991. године, из села Сапна код Зворника.


"Напад је извршен у вријеме смјене у полицијској станици, што значи да је нападач знао када се врши смјена и да тада има највише полицајаца", нагласио је Лукач.

Он је потврдио да је нападач дошао аутомобилом испред полицијске станице, пуцао из пушке и полицајца убио на вратима.

"Након тога је ушао унутра и наставио да пуца и том приликом ранио још двојицу полицајаца. Остали полицајаци су запуцали према њему и нападач је убијен током размјене ватре", рекао је Лукач.

Он је додао да је нападач био наоружан са двије пушке и пиштољем, те да су му џепови били пуни муниције.

Терористички напад  у Зворнику: Убијен полицајац, двојица рањених, нападач Нердин Ибрић ликвидиран

Наоружана особа упала је вечерас у Полицијску станицу у Зворнику и убила једног, а ранила двојицу полицајаца, а послије размјене ватре убијен је и нападач, потврдио је "Гласу Српске" командир полицијске станице Видовић.

У зворничку полицијску станицу вечерас је око 19 часова и 10 минута, за вријеме примопредаје смјене, упао наоружани припадник вахабијског покрета са пушком сачмарицом и притом пуцао у полицајце. Наоружани нападач је узвикивао “Алаху екбер!”

Према незваничним информацијама Федералне телевизије нападача на полицијску станицу је 60-годишњи Нердин Ибрић.

Убијен је полицајац Драган Ђурић, а рањени су Жељко Гајић и Стево Миловановић.

Министар унутрашњих послова Драган Лукач рекао је да је ријеч о најгорем терористичком акту. Министар каже да је приправност полиције подигнута на највиши ниво.

- Нећемо дозволити да терористи владају, безбједност је подигнута на највиши ниво. Говорили смо да је борба против тероризма потребна, морамо заштитити наше полицајце, грађане и установе, јер ово може бити почетак много горих дешавања у Републици Српској. Предузећемо све могуће мјере да заштитимо грађане. Грађани се такође требају укључити и доставити све евентуалне информације о терористима. Имаћемо одговоре на овакве ствари, нећемо опростити нити заборавити, то сви морају знати, изјавио је Лукач у телефонском разговору за РТРС.

Полиција је успјела да савлада нападача и при томе га убила.

Двојица полицајаца који су рањени у терористичком нападу на полицијску станицу у Зворнику, медицински су збринути у зворничкој Општој болници. Рањени полицајци налазе се у стабилном стању и изван су животне опасности. 

 

 

Припадници SIPA-e на лицу мјеста, долазе тужиоци Тужилаштва БиХ

Тужиоци Тужилаштва БиХ на путу су ка Зворнику у коме је вечерас извршен терористички напад на полицијску станицу, потврдио је Срни портпарол ове правосудне институције Борис Грубешић.
Он је истакао да су издате и инструкције МУП Републике Српске и припадницима Агенција за истраге и заштиту БиХ /Сипе/ шта да раде на мјесту догађаја.

“Припадници SIPA-e одмах су по сазнању о нападу изашли на лице мјеста које обезбјеђују припадници Министарства унутрашњих послова Републике Српске”, потврдила је Срни портпарол ове агенције Кристина Јозић.

Она је истакла да је SIPA у координацији са МУП-ом Републике Српске мобилизовала све своје обавјештајне капацитете ради прикупљања сазнања и информација у вези са овим догађајем.

 

20:30 Двојица полицајаца, чији су иницијали Ж.Г. и С.М, који су данас рањени у нападу припадника вехабијског покрета на полицијску станицу у Зворнику, медицински су збринути у зворничкој Општој болници.

Срна незванично сазнаје да један полицајац лакше рањен, док је други задобио теже повреде.

Полицајац чији су иницијали Д.Ђ. убијен је у овом терористичком нападу. Полиција је убила нападача који је вечерас око 19.00 часова упао у полицијску станицу, узвикујући “Алаху егбер!”

Припадник вехабијског покрета довезао се возилом до Станице јавне безбједности у Зворнику, а када му је речено да ту не може да се паркира, почео је да пуца, сазнаје Срна.

Велики број грађана налази се испред Опште болнице Зворник, интересујући се за здравствено стање рањених полицајаца.

Директор полиције РС Гојко Васић није могао давати било какве информације о нападу у Зворнику.

- Полиција је на терену. Координишем активности, све информације даће служба за информисање МУП-а РС - рекао је Васић.

Напад се догодио око 19 часова, а само неколико минута касније градом су се зачуле сирене амбулантних и полицијских аутомобила. Све расположиве полицијске снаге у Зворнику стављене су у приправност, а осим полицајаца, приступ згради полицијске станице био је блокиран и жутим тракама.

Градом је за кратко вријеме завладао страх, а улице су убрзо постале пусте.

- Ово је невјероватно. Не могу да вјерујем да се ово дешава. Сви смо у паници. Градом одјекују сирене возила хитне помоћи и полиције - казала је Зворничанка Слободанка С.

Ово је други терористички напад на полицијску станицу у БиХ. Харис Чаушевић звани Окс активирао је 27. јуна 2010. године експлозивну направу у згради Полицијске станице у Бугојну, а у разорној експлозији је погинуо полицајац Тарик Љубушкић, док је више полицајаца рањено. Том приликом причињена је и огромна материјална штета на згради полицијске станице, околним стамбеним зградама, пословним објектима и великом броју возила.

Чаушевић је 20. децембра 2013. године проглашен кривим за терористички напад и осуђен на 45 година затвора. Пресуду је у октобру 2014. године укинуло Апелационо вијеће Суда БиХ и наложило ново суђење које је у току.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана