Љекару давали мито да би их боље лијечио

Небојша Томашевић
Љекару давали мито да би их боље лијечио

Бањалука - Свједок тужилаштва Славиша Куваља изјавио је у бањалучком Окружном суду да је оптуженом доктору Драгану Јањићу (53) из Градишке дао 50 КМ након што му је он током разговора о здравственом стању његове трудне супруге казао да не би било лоше да га почасти.

- Довезао сам супругу 28. новембра 2012. у болницу у Градишци јер је требало да се породи. Након прегледа доктор Јањић ме је позвао у канцеларију и казао да ће све бити у реду те да не би било лоше да га почастим. Отишао сам до банкомата и подигао 50 КМ, вратио се и дао новац доктору. Били смо сами - казао је Куваља и додао да доктора није пријавио јер је мислио да ће посао одрадити боље него иначе. Његова супруга Далиборка, која је и пријавила доктора, истакла је да је имала лош третман у болници.

- Трпјела сам болове, а када сам рекла сестри да зове доктора, он јој је казао да ће доћи док мало одспава - казала је Далиборка и додала да је случај пријавила 2016. године након смрти породиље Јоване Шиник.

Свједок Јовица Борковић потврдио је да је Јањићу дао 200 КМ, али и нагласио да доктор није од њега тражио новац.

- Након прегледа трудне супруге разговарао сам с Јањићем, који ју је прегледао. Рекао ми је да ће све бити у реду. Планирао сам да га почастим са 100 КМ, али када сам извукао новац, двије новчанице од 100 КМ биле су слијепљене, па сам их ставио код њега јер ме је било срамота да враћам једну - казао је Бранковић.

Истакао је да му је доктор рекао да не треба новац, али га је оставио на његовом столу и изашао из канцеларије. На питање адвоката одбране Јасминке Јовишевић да ли је дао мито, рекао је да сматра да је почастио доктора. Дијана Јањанин је казала да је њена свекрва Јањићу дала 400 или 500 КМ како би њој било боље и како би се породила на царски рез. Потврдила је да је изјаву о давању новца дала након смрти градишке породиље Јоване Шиник јер је њен стриц питао има ли ко да да изјаву у вези са тим љекаром. Истакла је да је нико није тјерао да случај пријави и да је мислила да изјаву даје у вези са смрћу породиље. Републичко тужилаштво терети Јањића да је у шест наврата тражио и узео мито од трудница како би обавио пород. У оптужници је наведено да је узео укупно 850 КМ и 200 евра.

Јањићев бранилац Јасминка Јовишевић приговорила је исказима свједока и истакла да су поједини наводно узимање мита пријавили десет година касније, и то тек послије смрти Јоване Шиник.

Смрт

Љекар Драган Јањић је у жижу јавности доспио након што су га суграђани пријавили да је узео 50 КМ мита од породице породиље Јоване Шиник, која је касније преминула усљед порођајних компликација. У Градишци је у новембру 2016. године одржан и протест због смрти ове жене. Бројни грађани и породица затражили су тада смјену овог гинеколога, тврдећи да је највећи проблем што Јована није порођена царским резом иако су љекари знали да беба има више од пет килограма.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана