Limar se ugušio poslije loženja vatre

Nevena Bunić
Limar se ugušio poslije loženja vatre

Laktaši - Željko Dodig (52) ugušio se dimom u manjem požaru koji je zahvatio kuću u Dositejevoj ulici u laktaškom naselju Trn.

Tužan prizor zatekli smo u petak prilazeći manjoj kući u kojoj je nastradao nesrećni muškarac. Na trošnom objektu nije bilo tragova vatre, a pas je vjerno čuvao vrata kuće i čekao gazdu.

Dodig je u četvrtak oko podneva ložio vatru, kada je žar iz šporeta zapalio prostoriju u kojoj je boravio. Usljed toga je nastao gust dim, od kojeg se i ugušio.

Tinjanje dima iz kuće primijetile su Dodigove komšije, nakon čega su pozvali policiju i vatrogasce, koji su došli na lice mjesta i brzo ugasili vatru. U Policijskoj upravi Banjaluka potvrdili su da je žar uzrok požara.

- Do požara je došlo usljed ispadanja zapaljenog dijela drveta iz peći, koje je zatim zahvatio unutrašnjost kuće, te je usljed velike koncentracije dima smrtno stradao Ž. D. O svim činjenicama obaviješten je dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, a naložena je i obdukcija tijela u Zavodu za sudsku medicinu RS - naveli su u Policijskoj upravi Banjaluka.

Mještani Trna su ispričali da je Dodig bio skroman i dobar čovjek.

- Radio je kod jednog limara koji ima radnju u Trnu. Živio je sam, a u ovu kuću se uselio prije godinu. Kad god je ložio vatru, tinjao bi gust dim iz dimnjaka. Uvijek kada je dolazio u prodavnicu, bio je ljubazan i pristojan. Strašno je ovo što se desilo - ispričala  je radnica obližnje prodavnice u ovom mjestu.

Protekle zime nekoliko starijih osoba u BiH stradalo je u požarima u kućama, a najčešći uzrok izbijanja vatre bilo je loženje drva u šporetu. Početkom februara Emina Đonko (88) izgorjela je u požaru koji je zahvatio njenu trošnu kuću u mjestu Bivolje Brdo kod Čapljine.

Komšije koje su primijetile dim istrčale su iz svojih kuća, ali je vatra već bila zahvatila kompletan objekat. Ubrzo su i vatrogasci stigli, ali ni oni nisu mogli spasiti Eminu, koja je živjela sama. Kobne noći je naložila vatru u šporetu, ali je požar dospio do kauča, koji se zapalio.

Starica, koja je bila bolesna i iznemogla, pokušala se spasiti, ali je, vjerovatno ošamućena od dima, pogriješila vrata, te se ugušila. Početkom januara stradala je i Milka Droco (72) u požaru u stanu u kojem je živjela u okviru objekta područne Osnovne škole "Dositej Obradović" u Malićima kod Kneževa. Staričino tijelo pronađeno je u stanu nakon što je ugašena vatra.

Prema nezvaničnim informacijama, leš je bio ugljenisan. Požar je prvi primijetio jedan mještanin Malića koji je prolazio pored škole. Vatrogasci su brzo ugasili vatru, ali starici nije bilo spasa.

Ležao na krevetu

Dva vatrogasca sa jednim vozilom došli su na lice mjesta da ugase požar. Kada su uspjeli ući unutra, zatekli su ukočeno tijelo muškarca na krevetu.

- Mislim da je nekoliko časova bio u tom položaju. Kada smo ušli, nije bilo otvorenog plamena, već samo gust dim. Sve vrijeme je tinjalo - rekao je vatrogasac Saša Džepina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana