Лажним запошљавањем “опрали” 50 милиона КМ

Агенције
Лажним запошљавањем “опрали” 50 милиона КМ

Сарајево - Кантонални суд у Сарајеву потврдио је оптужницу против 32 особе и четири фирме у предмету “Задруга” којом их терети да су путем фиктивних запошљавања опрали око 50 милиона марака.

Према наводима оптужнице, власници Агенција за посредовање при запошљавању “Еслидер” и “Леадинг” Ениса и Санела Ђалић су од 2010. до 2018. године организовали криминалну групу која је закључивањем фиктивних уговора са више стотина фирми “опрала” 50 милиона марака.

Наводи се да су Ђалићи закључивали уговоре са фирмама о ангажману студената и ђака. На основу уговора фирме су на рачун агенција пребацивале новац, а при том нико од студената и ђака није био стварно ангажован. Новац уплаћен на рачун агенција Ђалићи су подизали у готовини те око десет одсто задржавали за себе, а остатак враћали одговорним особама у тим фирмама.

На оптуженичкој клупи осим Ђалића и њихових фирми налазе се и посредници Хусеин Боришић, Хасан Лојо, Амела Лојо, Шаћир Суљић, Алија Прашовић, Срђан Бадров, Ибрахим Каравдић, Самира Кушљугић те Селвер Геко и његова фирма “Анади” и Аднан Карахасан и фирма “Симп-компани” које су обављале књиговодствене послове за агенције. Аднан Карахасан  је оптужен и као одговорна особа у фирми “Хромаџић-компани”. Оптужене су и одговорне особе у фирмама “Мирбал”, “Обнова”, МХС, “Бест анд Тим”, “Сошал нет”, “Делинг”, “Елмакс-инжињеринг”, “Сикра секјурити”, “Анс драјв”, “ГПД Дрина”, “Инфософт”,  “Х анд Т техника” и “Про. Мед” Милан Браловић, Маја Браловић-Смит, Салиха Дервишевић, Фахрудин Дервишевић, Хадис Кустура, Али Кадрић, Нихад Билић, Алија Велагић, Габријел Делић, Сенад Биберовић, Омар Лачевић, Алија Гаџо, Ејуб Фако, Хајрудин Влајчић, Дубравка Вукадин, Зијад Окановић, Мелика Незировац, Данијел Буразоровић и Азра Фајић.

Терете их за организовани криминал, прање новца, злоупотребу положаја или овлашћења, фалсификовање исправе и недозвољено коришћење личних података. Оптужница садржи више од 3.500 страница, предложено је неколико хиљада материјалних доказа, а планирано је саслушање 571 свједока и пет вјештака. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана