Lažnim podacima utajila 23.500 maraka poreza

N. T.
Lažnim podacima utajila 23.500 maraka poreza

Banjaluka - Bivša direktorica firme „Geokop“ iz Banjaluke Nada Trnjak (58) optužena je za utaju poreza i doprinosa u iznosu od 23.525 maraka.

Optužnicu protiv nje podiglo je banjalučko Okružno tužilaštvo, a potvrdio Osnovni sud u Banjaluci.

Prema optužnici, Trnjakova je 31. marta 2015. godine, u vrijeme dok je bila direktorica „Geokopa“, navela lažne podatke u godišnjoj prijavi za dobit firme u 2014. godini.

U optužnici se navodi da je ona prijavila dobit od 31.661 marku i porez na dobit od 3.166 maraka, znajući da su ti podaci lažni. Da su podaci neistiniti utvrđeno je na osnovu korekcije rashoda firme iz ranijeg perioda u iznosu od 200.725 maraka, te ostalih nedokumentovanih troškova od 29.642 marke i drugih troškova od 5.339 maraka.

Kada se ti brojevi uzmu u obzir, navodi se u optužnici, Trnjakova je smanjila osnovicu za obračun poreza na dobit u iznosu od 235.257 maraka, te je umanjila i obavezu obračuna plaćanja poreza na dobit po stopi od 10 odsto. Inače, Trnjakova je osumnjičena da je počinila razne zloupotrebe i kada se našla na direktorskom mjestu firme „Put“ iz Banjaluke.

Protiv nje, kao i Zorana Trnjaka i Sanje Veselić, policija je u septembru ove godine podnijela prijavu Okružnom tužilaštvu zbog sumnje da su zloupotrebama tokom eksploatacije krečnjaka i dolomita oštetili firme „Put“ i „Planina“ iz Banjaluke za oko 607.000 maraka.

Prema tom izvještaju, Nada i Zoran Trnjak bili su direktori u firmi „Put“, koja je izvlačila kamen, a Veselićeva je bila direktorica „Planine“, putem koje su prodavani prerađeni kameni agregati. Tim izvještajem Nadi Trnjak na teret je stavljeno da je bez ugovora o koncesiji organizovala eksploataciju i preradu tehničkog građevinskog krečnjaka i dolomita, proizvodnju i prodaju kamenih agregata. „Glas Srpske“ je pokušao da kontaktira sa Trnjakovom, ali je nismo uspjeli dobiti putem telefona, kao ni firmu „Geokop“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana