Лажним подацима утајила 23.500 марака пореза

Н. Т.
Лажним подацима утајила 23.500 марака пореза

Бањалука - Бивша директорица фирме „Геокоп“ из Бањалуке Нада Трњак (58) оптужена је за утају пореза и доприноса у износу од 23.525 марака.

Оптужницу против ње подигло је бањалучко Окружно тужилаштво, а потврдио Основни суд у Бањалуци.

Према оптужници, Трњакова је 31. марта 2015. године, у вријеме док је била директорица „Геокопа“, навела лажне податке у годишњој пријави за добит фирме у 2014. години.

У оптужници се наводи да је она пријавила добит од 31.661 марку и порез на добит од 3.166 марака, знајући да су ти подаци лажни. Да су подаци неистинити утврђено је на основу корекције расхода фирме из ранијег периода у износу од 200.725 марака, те осталих недокументованих трошкова од 29.642 марке и других трошкова од 5.339 марака.

Када се ти бројеви узму у обзир, наводи се у оптужници, Трњакова је смањила основицу за обрачун пореза на добит у износу од 235.257 марака, те је умањила и обавезу обрачуна плаћања пореза на добит по стопи од 10 одсто. Иначе, Трњакова је осумњичена да је починила разне злоупотребе и када се нашла на директорском мјесту фирме „Пут“ из Бањалуке.

Против ње, као и Зорана Трњака и Сање Веселић, полиција је у септембру ове године поднијела пријаву Окружном тужилаштву због сумње да су злоупотребама током експлоатације кречњака и доломита оштетили фирме „Пут“ и „Планина“ из Бањалуке за око 607.000 марака.

Према том извјештају, Нада и Зоран Трњак били су директори у фирми „Пут“, која је извлачила камен, а Веселићева је била директорица „Планине“, путем које су продавани прерађени камени агрегати. Тим извјештајем Нади Трњак на терет је стављено да је без уговора о концесији организовала експлоатацију и прераду техничког грађевинског кречњака и доломита, производњу и продају камених агрегата. „Глас Српске“ је покушао да контактира са Трњаковом, али је нисмо успјели добити путем телефона, као ни фирму „Геокоп“.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана