Lažni general ojadio župnika iz Plehana za 1.800 KM

S. A.
Lažni general ojadio župnika iz Plehana za 1.800 KM

derventa - Tibor Praja iz Kiseljaka prijavljen je dobojskom tužilaštvu zbog sumnje da se lažno predstavio kao general Hrvatske vojske Damir Krstičević i prevario župnika samostana Plehan kod Dervente Mirka Filipovića za 1.800 maraka.

Prevara se dogodila u junu ove godine kada je župnika putem mobilnog telefona pozvalo lice koje se predstavilo kao Krstičević i zatražilo da bude uplaćen novac za liječenje bolesnog djeteta njegovog prijatelja iz Kiseljaka.

Kako saznajemo, prevarant je tada župniku rekao da putuje za Zagreb sa generalom HV-a Željkom Glasnovićem i da nije u prilici da uplati pomoć, a djetetu je hitno potreban novac da se iz Sarajeva prebaci u bolnicu u Split. Još je ispričao da je u prolazu pored Plehana te da će navratiti u samostan i vratiti novac. Fra Filipović, koji tada nije ni sumnjao da se radi o prevari, poslušao je uputstva i putem "Vestern juniona" na ime T. B. iz Kiseljaka uplatio 700, a potom 600 maraka. Nakon izvršene uplate dobio je ponovo poziv od prevaranta koji mu je rekao da dijete nema novca za odjeću te da uplati još 500 maraka, što je župnik i učinio. Iskra sumnje kod župnika pojavila se tek kada ga je prevarant pozvao i tražio da mu dopuni račun za mobilni telefon u iznosu od 50 KM. Župnik je tada, da bi razjasnio svoje sumnje, pozvao jednog od generala koji poznaje Krstičevića i ispričao mu cijeli slučaj, nakon čega je zaključio da je u pitanju prevara. Pošto se u međuvremenu "hrvatski generali" nisu pojavili u Plehanu, župnik je slučaj prijavio policiji.

Rasvjetljavajući ovu nesvakidašnju prevaru policija je došla do saznanja da bi lažni Krstičević mogao biti Tibor Praja. On je ubrzo uhapšen te je na saslušanju priznao prevaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana