Lažni biznismen iz Banjaluke varao ljude 18 godina i zaradio 216.000 KM

Sanja Amidžić
Lažni biznismen iz Banjaluke varao ljude 18 godina i zaradio 216.000 KM

Banjaluka - Igor Zrnić (45) iz Banjaluke prijavljen je tužilaštvu zbog sumnje da je varao građane Banjaluke i Gradiške tako što im se predstavljao kao uticajna osoba i obećavao im posao, dobijanje diploma, podizanje kredita i druge usluge, a zauzvrat je od njih uzimao novac i trošio za lične potrebe. Na ovaj način on je od 1998. do 2016. godine nezakonito stekao 216.000 maraka.

U Policijskoj upravi Banjaluka, navodeći inicijale, rekli su da je osumnjičeni iskorištavao tešku situaciju pojedinih građana i s njima najčešće dogovarao sastanak na poznatim mjestima u gradu, gdje se pojavljivao u skupocjenim iznajmljenim automobilima i otmjeno odjeven.

- On je tako ostavljao utisak uticajne osobe koja može da realizuje njihov dogovor. Na taj način je ljude dovodio u zabludu da će za uzeti novac završiti obećani posao - kazali su u banjalučkoj policiji.

Dodali su da policija osumnjičenog tereti za krivično djelo prevara. Zrnić je razotkriven u akciji "Nalog", koju su zajedno sproveli policija iz Banjaluke i Gradiške.

Kako saznajemo, on je prošle godine jednom od oštećenih obećao da će mu zaposliti sina u Upravi za indirektno oporezivanje BiH, za šta je u više navrata od njega uzeo određenu sumu novca. Godinu ranije on je vlasniku jedne firme obećao dobijanje kredita u Rajfajzen banci i obezbjeđivanje kupca za firmu i mašine za proizvodnju eksera. Za to je od njega uzeo novac i odvezao mašine, nakon čega se više nije javljao na telefon.

Iste godine Zrnić je prevario još jednu osobu tako što je od nje uzeo novac uz obećanje da će mu nabaviti odgovarajuću diplomu i zaposliti ga u Administrativnoj službi grada Banjaluke na mjestu šefa parkinga. Dvije godine ranije na sličan način prevario je još jednog vlasnika firme kojem je obećao omogućiti prodaju njegove robe, a za to od njega uzeo novac koji je potrošio. Sličnu "akciju" izveo je i 2010. Te godine prevario je i vlasnika firme iz Gradiške tako što se lažno predstavio kao vlasnik firme kojem je potreban novac za uvoz robe. Kad je u više navrata uzeo po određenu sumu, njemu se poslije izgubio svaki trag.

Zrnić je u periodu od 2000. do 2003. godine u Gradišci počinio još dvije prevare. Tako se u jednom slučaju predstavio kao vlasnik firme "Tehno impeks" i obećao vlasniku drugog preduzeća da će mu omogućiti posredovanje pri otkupu vojne opreme, za šta je od njega uzeo novac. U drugom slučaju Zrnić je slagao da ima zdravstvenih problema i na ime toga od osobe iz Gradiške uzeo novac koji nikada nije vratio.

Zbog prevara Zrnić je u žižu javnosti dospio 2010. godine kada se lažno predstavio kao pomoćnik ministra industrije, energetike i rudarstva RS Slobodana Puhalca i od tri osobe uzeo po 3.000 maraka uz obećanje da će im obezbijediti posao u ovom ministarstvu. Nakon što je uzeo novac, Zrnić se nije pojavljivao.

Prema nepotvrđenim informacijama, Zrnić se već nalazi iza rešetaka, a policija je rasvijetlila sve njegove "poduhvate".

Hrvatska

Zrnića je zbog tri prevare teške oko 200.000 maraka tražila i hrvatska policija. Njegove žrtve su od februara 2008. do novembra 2009. godine bili vlasnici građevinskih firmi J. B. iz Splita, te V. K. i Lj. P. iz Zagreba.

Zrnić je tada oštećene uvjeravao da ima dobre poslovne veze u Hrvatskoj i da će im obezbijediti poslove, kupovinu mašina i dobijanje građevinskog zemljišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana