Лажни бизнисмен из Бањалуке варао људе 18 година и зарадио 216.000 КМ

Сања Амиџић
Лажни бизнисмен из Бањалуке варао људе 18 година и зарадио 216.000 КМ

Бањалука - Игор Зрнић (45) из Бањалуке пријављен је тужилаштву због сумње да је варао грађане Бањалуке и Градишке тако што им се представљао као утицајна особа и обећавао им посао, добијање диплома, подизање кредита и друге услуге, а заузврат је од њих узимао новац и трошио за личне потребе. На овај начин он је од 1998. до 2016. године незаконито стекао 216.000 марака.

У Полицијској управи Бањалука, наводећи иницијале, рекли су да је осумњичени искориштавао тешку ситуацију појединих грађана и с њима најчешће договарао састанак на познатим мјестима у граду, гдје се појављивао у скупоцјеним изнајмљеним аутомобилима и отмјено одјевен.

- Он је тако остављао утисак утицајне особе која може да реализује њихов договор. На тај начин је људе доводио у заблуду да ће за узети новац завршити обећани посао - казали су у бањалучкој полицији.

Додали су да полиција осумњиченог терети за кривично дјело превара. Зрнић је разоткривен у акцији "Налог", коју су заједно спровели полиција из Бањалуке и Градишке.

Како сазнајемо, он је прошле године једном од оштећених обећао да ће му запослити сина у Управи за индиректно опорезивање БиХ, за шта је у више наврата од њега узео одређену суму новца. Годину раније он је власнику једне фирме обећао добијање кредита у Рајфајзен банци и обезбјеђивање купца за фирму и машине за производњу ексера. За то је од њега узео новац и одвезао машине, након чега се више није јављао на телефон.

Исте године Зрнић је преварио још једну особу тако што је од ње узео новац уз обећање да ће му набавити одговарајућу диплому и запослити га у Административној служби града Бањалуке на мјесту шефа паркинга. Двије године раније на сличан начин преварио је још једног власника фирме којем је обећао омогућити продају његове робе, а за то од њега узео новац који је потрошио. Сличну "акцију" извео је и 2010. Те године преварио је и власника фирме из Градишке тако што се лажно представио као власник фирме којем је потребан новац за увоз робе. Кад је у више наврата узео по одређену суму, њему се послије изгубио сваки траг.

Зрнић је у периоду од 2000. до 2003. године у Градишци починио још двије преваре. Тако се у једном случају представио као власник фирме "Техно импекс" и обећао власнику другог предузећа да ће му омогућити посредовање при откупу војне опреме, за шта је од њега узео новац. У другом случају Зрнић је слагао да има здравствених проблема и на име тога од особе из Градишке узео новац који никада није вратио.

Због превара Зрнић је у жижу јавности доспио 2010. године када се лажно представио као помоћник министра индустрије, енергетике и рударства РС Слободана Пухалца и од три особе узео по 3.000 марака уз обећање да ће им обезбиједити посао у овом министарству. Након што је узео новац, Зрнић се није појављивао.

Према непотврђеним информацијама, Зрнић се већ налази иза решетака, а полиција је расвијетлила све његове "подухвате".

Хрватска

Зрнића је због три преваре тешке око 200.000 марака тражила и хрватска полиција. Његове жртве су од фебруара 2008. до новембра 2009. године били власници грађевинских фирми Ј. Б. из Сплита, те В. К. и Љ. П. из Загреба.

Зрнић је тада оштећене увјеравао да има добре пословне везе у Хрватској и да ће им обезбиједити послове, куповину машина и добијање грађевинског земљишта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана