Lažni bezbjednjak spalio auto radi osiguranja

Nevena Bunić
Lažni bezbjednjak spalio auto radi osiguranja

Laktaši - Miloš Popović (63) iz Laktaša uhapšen je zbog sumnje da je spalio svoj “mercedes ML 320 CDI”, a potom prijavio krađu vozila da bi naplatio štetu od austrijske osiguravajuće kuće.

Popović je nakon hapšenja sproveden u Okružno tužilaštvo u Banjaluci, gdje je saslušan i pušten da se brani sa slobode.

On je u svojoj prevari išao toliko daleko da se pozvao na diplomatski imunitet Srbije, jer se istražiocima predstavio kao pripadnik službe bezbjednosti Srbije, pokazujući značku ove policijske agencije, za koju je utvrđeno da je lažna.

Prevarant je policiji prijavio da mu je u noći između ponedjeljka i utorka ispred kuće ukraden skupocjeni terenac, a sve sa namjerom da naplati pozamašnu sumu od austrijske osiguravajuće kuće, kod koje je vozilo bilo kasko osigurano. Provjeravajući navode prijave, policija je obavila uviđaj na licu mjesta i utvrdila brojne nelogičnosti u njegovom iskazu.

- Otkrili smo da nema tragova krađe automobila, kao i niz drugih sumnjivih informacija u njegovom iskazu. Osumnjičeni M. P. se tokom ispitivanja u policijskoj stanici pozvao na diplomatski imunitet, pokazujući policajcima službenu legitimaciju jedne policijske agencije u Srbiji. Naknadno je utvrđeno da je značka lažna - rekla je portparol Policijske uprave Banjaluka Marija Markanović.

Dodala je da su istražioci utvrdili da je osumnjičeni s namjerom naplate osiguranja, uz pomoć pomagača spalio svoj skupocjeni “mercedes”.

- Automobil je pronađen u Usjeku, na sporednom putu u Kotor Varošu. Tokom istrage oduzeti su razni predmeti koji će poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku - navela je Markanovićeva.

Istakla je da se osumnjičenom na teret stavlja da je počinio krivična djela lažno prijavljivanje krivičnog djela, lažno predstavljanje, osiguraničku prevaru i falsifikovanje isprave.

Austrija i Srbija

U Policijskoj upravi Banjaluka rekli su da su u ovom slučaju sarađivali sa policijskim agencijama iz Austrije i Srbije.

- Sa njima smo razmjenjivali informacije s ciljem dokazivanja krivičnih djela za koja se sumnja da ih je M. P. počinio na njihovom području - naveli su u Policijskoj upravi Banjaluka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana