Кућни мајстор слупао санитет Дома здравља из Котор Вароша

Милијана Латиновић
Кућни мајстор слупао санитет Дома здравља из Котор Вароша

Котор Варош - Кућни мајстор Дома здравља “Свети Пантелејмон” у Котор Варошу Обренко Гавриловић слупао је санитетско возило којим је превозио пацијента у Универзитетски клинички центар РС у Бањалуци.

Како сазнаје “Глас Српске”, Гавриловић је возећи суграђанку престизао аутомобиле и закачио возило из супротног смјера.

Комби хитне помоћи којим је управљао је слупан, али, на срећу, нико није повријеђен. Како тврди наш извор, одмах након судара друго возило которварошке Службе хитне помоћи је упућено на мјесто несреће под изговором да вози другог пацијента у Бањалуку, али је, међутим, преузело пацијента из првог возила.

У Полицијској управи Бањалука потврдили су да се 12. августа у мјесту Слатина у општини Котор Варош десила саобраћајна несрећа у којој је учествовало возило Службе хитне помоћи которварошког Дома здравља и путнички аутомобил марке “голф”.

- Наступила је материјална штета, док повријеђених није било. Полицијски службеници Полицијске станице Котор Варош извршили су увиђај, а против возача одговорног за настанак саобраћајне несреће поднијели су извјештај о почињеном прекршају надлежном суду у Котор Варошу - истакли су у Полицијској управи Бањалука не наводећи ко је крив за несрећу.

Директор которварошког Дома здравља Владимир Бибић рекао је да у хитним случајевима, када нема ниједног од четири запослена возача, ангажују кућног мајстора.

- Тај човјек испуњава услове за возача, али је распоређен на друге послове. Дешава се да нам три возила у исто вријеме буду на терену. Довијамо се како знамо. Дежурни возач је тога дана већ био у УКЦ РС. Десио се хитан случај, жена је пала у кому и онда је дежурни љекар ангажовао кућног мајстора да је возилом хитне помоћи одвезе у Бањалуку - рекао је Бибић.

Додао је да ово није први пут да у хитним случајевима ангажују другу особу да вози пацијенте.

- Све је то одлукама покривено. Не могу возача који је јутрос изашао из смјене звати поново. То је неуређено у свим домовима здравља, па тако и код нас, а тешко је људима објаснити да немамо возача, поготово у хитним случајевима. Не можемо човјека пустити да умре  - рекао је Бибић.

Истакао је да је возило било каско осигурано, те да ће насталу штету наплатити од осигурања.

- Према записнику полиције, наш возач није крив. Тражио сам и алко-тестирање и ни кап алкохола није имао у крви - додао је Бибић и додао да Дом здравља има пет санитетских возила.

Слупани санитет је једно од два возила које је ова здравствена установа купила у марту прошле године како би унаприједила услугу коју пружају пацијентима.

Дом здравља “Свети Пантелејмон” у Котор Варошу недавно је добио на поклон од Фондације “Хајдар Алијев” из Азербејџана најсавременије санитетско возило посљедње генерације које је произвео њемачки “Мерцедес”, а чија је вриједност са свим обавезама 250.000 марака.

Такси умјесто хитне

Случај у Котор Варошу није усамљен. Са возилима и возачима хитне помоћи муку муче и у другим општинама. Тако је лани пацијент којем је због срчаног удара хитно био потребан транспорт до УКЦ РС, из Шипова морао у болницу таксијем јер му, поред четири возила и исто толико возача у Дому здравља, нису могли обезбиједити медицински транспорт.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана