Кркић тражио да му суде у Норвешкој

Небојша Томашевић
Кркић тражио да му суде у Норвешкој

Бањалука - Држављанин Норвешке Зикрија Кркић, којем се поново суди у бањалучком Окружном суду због оптужби да је убио Мухарема Балића и Алмира Реџића у Трнопољу код Приједора, тражио је да се судски процес против њега пребаци у Норвешку.

Кркић се није појавио на недавно заказаном рочишту у поновљеном процесу, а захтјев је послао електронском поштом. Његови адвокати Јадранка Ивановић и Јасминка Јовишевић подржали су његов захтјев и суду поднијели иницијативу за уступање овог предмета правосуђу Норвешке.

Иницијативу, као и захтјев оптуженог, одбацила је предсједник судског вијећа Олга Пантић која води овај процес. Она је нови почетак суђења Кркићу заказала за 12. јануар идуће године. Истакла је да ће суд расписати међународну потјерницу за Кркићем и одредити му притвор ако се тада не појави у суду.

Кркић је оптужби за двоструко убиство ослобођен 8. септембра прошле године у бањалучком Окружном суду усљед недостатка доказа. Тада му је изречено десет мјесеци затвора јер је на тавану очеве породичне куће у Трнопољу држао већу количину оружја и муниције. Врховни суд Републике Српске у јулу је укинуо пресуду бањалучког Окружног суда и предмет вратио на ново суђење.

Према оптужници, Кркић је Балића и Реџића из Приједора убио хицима из аутоматске пушке 28. јула 2014. године пола часа прије поноћи у кафе-бару "Сан" у Трнопољу. У њих је испалио више од десет метака.

Он се наоружан довезао пред кафић својим "голфом 5", којим је и побјегао. Оружје којим је почињен злочин није нађено. Тијела убијених ујутро је пронашао власник кафића Ирфан Реџић, који је чуо пуцњаву.

Кркић је довођен у везу са вехабијским покретом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана