Krio duvan vrijedan 170.000 KM

Nevena Bunić
Krio duvan vrijedan 170.000 KM

Šamac - Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH zaplijenila je švercovani duvan vrijedan 170.000 KM pronađen u kući i pomoćnim objektima Petra Pajića (36) iz Obudovca kod Šamca, saznaje "Glas Srpske".

Neoporezovana roba otkrivena je u akciji "Ronhil" koja je usmjerena protiv krijumčarenja duvana.

Pronađena roba je oduzeta, a prema saznanjima UIO, bila je namijenjena crnom tržištu u BiH i Hrvatskoj.

- Prilikom pretresa pronađena su 1.033 kilograma sitno rezanog duvana bez akciznih markica i 685 kilograma duvana u listu. Pored toga, pronađena je i mašina za rezanje ove materije. Protiv osumnjičenog P. P. biće podnesen izvještaj Tužilaštvu BiH zbog nedozvoljenog prometa akciznih proizvoda - naveli su u UIO.

Dodali su da su neoporezovani duvan otkrili na osnovu operativnih saznanja Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja u regionalnom centru Tuzla.

Akcija "Ronhil" sprovedena je u skladu s instrukcijama Tužilaštva BiH i naredbe Suda BiH, a osumnjičeni će biti saslušan danas.

Prilikom aktivnosti na terenu službenici UIO koristili su posebnu specijalizovanu opremu, koju je donirala Vlada SAD.

Prije samo sedam dana UIO je na području Brčkog oduzela cigarete i duvan bez akciznih markica vrijednosti 80.000 KM. Osobama koje su švercovale akcizne proizvode izdati su prekršajni nalozi iste vrijednosti.

Službenici UIO i u februaru su sproveli akciju "Studeni 2017" na području gradske tržnice u Zenici, gdje je oduzeta veća količina cigareta i duvana čija se tržišna vrijednost procjenjuje na 80.000 KM. Tada je zaplijenjeno 11.051 kutija raznih marki cigareta bez akciznih markica, kao i 297 kilograma neoporezovanog rezanog duvana. Ova akcija sprovedena je uz asistenciju MUP-a Zeničko-dobojskog kantona. U UIO su tada rekli da će u ovom slučaju deset osoba biti kažnjeno, od toga sedam prekršajno, dok će protiv tri osobe podnijeti izvještaje Tužilaštvu BiH o počinjenom krivičnom djelu iz oblasti indirektnih poreza.

Zapljene

Grupa za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja UIO u regionalnom centru Tuzla u 2018. godini, uključujući i akciju "Ronhil", ukupno je oduzela 1.700 kilograma rezanog duvana.

- Pored toga otkrili smo i 685 kilograma neoporezovanog duvana u listu, 5.643 paklice cigareta i 55.365 komada ručno punjenih cigareta -  rekli su u UIO BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana