Крио дуван вриједан 170.000 КМ

Невена Бунић
Крио дуван вриједан 170.000 КМ

Шамац - Управа за индиректно опорезивање (УИО) БиХ заплијенила је шверцовани дуван вриједан 170.000 КМ пронађен у кући и помоћним објектима Петра Пајића (36) из Обудовца код Шамца, сазнаје "Глас Српске".

Неопорезована роба откривена је у акцији "Ронхил" која је усмјерена против кријумчарења дувана.

Пронађена роба је одузета, а према сазнањима УИО, била је намијењена црном тржишту у БиХ и Хрватској.

- Приликом претреса пронађена су 1.033 килограма ситно резаног дувана без акцизних маркица и 685 килограма дувана у листу. Поред тога, пронађена је и машина за резање ове материје. Против осумњиченог П. П. биће поднесен извјештај Тужилаштву БиХ због недозвољеног промета акцизних производа - навели су у УИО.

Додали су да су неопорезовани дуван открили на основу оперативних сазнања Групе за спречавање кријумчарења и прекршаја у регионалном центру Тузла.

Акција "Ронхил" спроведена је у складу с инструкцијама Тужилаштва БиХ и наредбе Суда БиХ, а осумњичени ће бити саслушан данас.

Приликом активности на терену службеници УИО користили су посебну специјализовану опрему, коју је донирала Влада САД.

Прије само седам дана УИО је на подручју Брчког одузела цигарете и дуван без акцизних маркица вриједности 80.000 КМ. Особама које су шверцовале акцизне производе издати су прекршајни налози исте вриједности.

Службеници УИО и у фебруару су спровели акцију "Студени 2017" на подручју градске тржнице у Зеници, гдје је одузета већа количина цигарета и дувана чија се тржишна вриједност процјењује на 80.000 КМ. Тада је заплијењено 11.051 кутија разних марки цигарета без акцизних маркица, као и 297 килограма неопорезованог резаног дувана. Ова акција спроведена је уз асистенцију МУП-а Зеничко-добојског кантона. У УИО су тада рекли да ће у овом случају десет особа бити кажњено, од тога седам прекршајно, док ће против три особе поднијети извјештаје Тужилаштву БиХ о почињеном кривичном дјелу из области индиректних пореза.

Запљене

Група за спречавање кријумчарења и прекршаја УИО у регионалном центру Тузла у 2018. години, укључујући и акцију "Ронхил", укупно је одузела 1.700 килограма резаног дувана.

- Поред тога открили смо и 685 килограма неопорезованог дувана у листу, 5.643 паклице цигарета и 55.365 комада ручно пуњених цигарета -  рекли су у УИО БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана