Krijumčarili oružje u Švedsku i Sloveniju

Nebojša Tomašević
Krijumčarili oružje u Švedsku i Sloveniju

Banjaluka - Policija i istražioci Specijalnog tužilaštva Republike Srpske uhapsili su sedam osoba tokom međunarodne akcije "Trzaj" zbog sumnje da su švercovali oružje i eksploziv u Švedsku i Sloveniju.

Prema nezvaničnim informacijama, na području Bijeljine privedeni su Milija Vlačić, Zoran Jovanović zvani Tigar i Aleksandar Ćuković te N.Đ., M.Đ., P.B. i V.D.

Izvor blizak istrazi je objasnio da su osumnjičeni kupovali oružje puške, pištolje, municiju i minsko-eksplozivna sredstva u Srbiji i Republici Srpskoj, a zatim to prodavali kriminalcima u Švedskoj i Sloveniji po cijenama od nekoliko stotina do nekoliko hiljada evra.

- Krijumčari su oružje preko granice prevozili skriveno u kamionima u kojima je prevožena legalna roba. U tim kamionima pravili su posebne skrivene bunkere gdje je držano oružje - rekao je izvor blizak istrazi.

U okviru akcije "Trzaj" na području Bijeljine pretreseno je više lokacija i tom prilikom zaplijenjena su tri kilograma eksploziva, nekoliko ručnih bombi, puškomitraljez, određena količina municije i detonatorskih kapisli.

Prema nezvaničnim informacijama, između ostalih pretreseni su objekti u vlasništvu Vlačića u bijeljinskom naselju Kojčinovac i Jovanovića u naselju Pučila. Pretresena je i kuća Ćukovića u Dvorovima kod Bijeljine.

U okviru ove akcije policija Kraljevine Švedske oduzela je od D.T. dvije puške proizvedene na području bivše Jugoslavije. Policija Slovenije je oduzela 59 bombi, pet automatskih pušaka i 83 metka različitog kalibra.

U Specijalnom tužilaštvu RS su kazali da je akcija "Trzaj" usmjerena na razbijanje kriminalnih grupa koje su se bavile organizovanim švercom oružja.

- Sve osumnjičene teretimo za organizovani kriminal i nedozvoljenu proizvodnju i promet oružja i minsko-eksplozivnih sredstava. Istraga u okviru ove akcije sprovodi se već nekoliko mjeseci - rekla je portparol Specijalnog tužilaštva RS Dragica Tojagić.

Akcija "Trzaj" povezuje se s akcijom "Ptica" iz januara 2014. godine, kada je policija Švedske uhapsila dva muškarca i ženu zbog krijumčarenja oružja iz BiH. Tada je policija RS uhapsila pet osumnjičenih, koji su pušteni da se brane sa slobode. Svi uhapšeni u toj akciji su sumnjičeni za krijumčarenje pušaka i pištolja iz BiH preko Srbije do Kraljevine Švedske, gdje su ih prodavali kriminalnim grupama. Sumnja se da je baš to oružje korišćeno za obračune tih grupa u Švedskoj. Isti princip rada i krijumčarenja oružja imali su i osumnjičeni koji su uhapšeni u akciji "Trzaj".

Akciju "Trzaj" sproveli su pripadnici Uprave kriminalističke policije MUP-a RS i Centra javne bezbjednosti Bijeljina. U okviru ove akcije ostvarena je saradnja sa policijskim i pravosudnim institucijama Srbije, Švedske i Slovenije.

Ranija zapljena

Iz MUP-a Republike Srpske je saopšteno da je tokom istrage u okviru akcije "Trzaj" u ranijem periodu zaplijenjena veća količina oružja i to 46 bombi, automatska puška, dvije detonatorske kapisle, te veća količina municije i 5.700 narkotičkih tableta "ksalol", 515 grama tableta nepoznatog porijekla, te 845 evra i 40 maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana