Кријумчарили оружје у Шведску и Словенију

Небојша Томашевић
Кријумчарили оружје у Шведску и Словенију

Бањалука - Полиција и истражиоци Специјалног тужилаштва Републике Српске ухапсили су седам особа током међународне акције "Трзај" због сумње да су шверцовали оружје и експлозив у Шведску и Словенију.

Према незваничним информацијама, на подручју Бијељине приведени су Милија Влачић, Зоран Јовановић звани Тигар и Александар Ћуковић те Н.Ђ., М.Ђ., П.Б. и В.Д.

Извор близак истрази је објаснио да су осумњичени куповали оружје пушке, пиштоље, муницију и минско-експлозивна средства у Србији и Републици Српској, а затим то продавали криминалцима у Шведској и Словенији по цијенама од неколико стотина до неколико хиљада евра.

- Кријумчари су оружје преко границе превозили скривено у камионима у којима је превожена легална роба. У тим камионима правили су посебне скривене бункере гдје је држано оружје - рекао је извор близак истрази.

У оквиру акције "Трзај" на подручју Бијељине претресено је више локација и том приликом заплијењена су три килограма експлозива, неколико ручних бомби, пушкомитраљез, одређена количина муниције и детонаторских каписли.

Према незваничним информацијама, између осталих претресени су објекти у власништву Влачића у бијељинском насељу Којчиновац и Јовановића у насељу Пучила. Претресена је и кућа Ћуковића у Дворовима код Бијељине.

У оквиру ове акције полиција Краљевине Шведске одузела је од Д.Т. двије пушке произведене на подручју бивше Југославије. Полиција Словеније је одузела 59 бомби, пет аутоматских пушака и 83 метка различитог калибра.

У Специјалном тужилаштву РС су казали да је акција "Трзај" усмјерена на разбијање криминалних група које су се бавиле организованим шверцом оружја.

- Све осумњичене теретимо за организовани криминал и недозвољену производњу и промет оружја и минско-експлозивних средстава. Истрага у оквиру ове акције спроводи се већ неколико мјесеци - рекла је портпарол Специјалног тужилаштва РС Драгица Тојагић.

Акција "Трзај" повезује се с акцијом "Птица" из јануара 2014. године, када је полиција Шведске ухапсила два мушкарца и жену због кријумчарења оружја из БиХ. Тада је полиција РС ухапсила пет осумњичених, који су пуштени да се бране са слободе. Сви ухапшени у тој акцији су сумњичени за кријумчарење пушака и пиштоља из БиХ преко Србије до Краљевине Шведске, гдје су их продавали криминалним групама. Сумња се да је баш то оружје коришћено за обрачуне тих група у Шведској. Исти принцип рада и кријумчарења оружја имали су и осумњичени који су ухапшени у акцији "Трзај".

Акцију "Трзај" спровели су припадници Управе криминалистичке полиције МУП-а РС и Центра јавне безбједности Бијељина. У оквиру ове акције остварена је сарадња са полицијским и правосудним институцијама Србије, Шведске и Словеније.

Ранија запљена

Из МУП-а Републике Српске је саопштено да је током истраге у оквиру акције "Трзај" у ранијем периоду заплијењена већа количина оружја и то 46 бомби, аутоматска пушка, двије детонаторске каписле, те већа количина муниције и 5.700 наркотичких таблета "ксалол", 515 грама таблета непознатог поријекла, те 845 евра и 40 марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана