Кријумчарили дуван у Хрватску

Горан Обрадовић
Кријумчарили дуван у Хрватску

Бањалука - Три лица су приведена у међународној полицијској акцији “Извор”, која је спроведена на подручју Бањалуке и Велике Кладуше, због сумње да су се бавили кријумчарењем дувана из БиХ у Хрватску.

Према незваничним информацијама, у Бањалуци је приведен Момир Ратковић, док су у Великој Кладуши ухапшени Суад Карахоџић и Мирзет Окић.

Након хапшења њих тројица су признала да су починила кривична дјела која им се стављају на терет. Полиција сумња да су ове особе дуже вријеме набављале сирови дуван и у више наврата га пребацивале у Хрватску.

- Углавном су га пребацивали у количинама од 150 до 200 килограма. У Хрватској су имали купце који би га одмах преузимали и продавали даље - појаснио је наш извор.

Међународну полицијску акцију “Извор” водили су службеници Управе криминалистичке полиције МУП-а Републике Српске, заједно са полицијом Унско-санског кантона и полицијом Хрватске, а по наредби Суда БиХ.

Портпарол МУП-а Републике Српске Милан Саламадија је рекао да су ухапшени осумњичени да су починили кривично дјело организовани криминал, организовање групе људи или удруживање за кријумчарење или растурање неоцарињене робе. Саламадија је навео да су на подручју Бањалуке и Велике Кладуше претресени објекти које су користили осумњичени и том приликом одузето 150 килограма резаног дувана. Припадници хрватске полиције су на свом подручју претресли седам објеката.

У Тужилаштву БиХ су рекли да су послије саслушања они пуштени да се бране са слободе, због тога што су признали кривицу.

Припадници Граничне полиције БиХ на граничном појасу Доња Махала код Орашја у понедјељак су спријечили кријумчарења 200 килограма дувана.

Због овог кријумчарења ухапшени су Б.М. (45) и О.А. (20), који су затечени поред чамца на обали ријеке Саве. У чамцу су биле двије вреће, а у њиховом аутомобилу “опел” још осам врећа дувана. Вриједност заплијењеног дувана је око 5.000. КМ.

 

> У Хрватску пребацивани пакети тежине од 150 до 200 килограма

> Акција “Извор” спроведена јуче у РС и ФБиХ

> И код Орашја ухапшена два кријумчара

> Спријечен шверц 200 килограма дувана преко Саве

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана